Оснивањем скупштине утемељена Српска

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је оснивање Скупштине српског народа у БиХ, касније Народне скупштине Српске био први историјски корак у оснивању Републике Српске.

Република Српска 22.10.2016 | 09:08
Оснивањем скупштине утемељена Српска
"Била је то храбра, мудра и визионарска одлука 83 српска посланика иако изнуђена сталним маргинализовањем и прегласавањем српског народа у тадашњој СР БиХ", рекао је Чубриловић.

Он је нагласио да су оснивањем Народне скупштине постављени темељи Републике Српске организовањем законодавне, а затим извршне и судске власти.

Чубриловић подсјећа да је Народна скупштина изабрала прво Предсједништво Републике Српске, донијела одлуку о формирању Војске Републике Српске, бирала 14 влада, донијела законе о оснивању медија, културних и образовних институција, Академије наука и умјетности и бројних агенција и управа и системска законска рјешења на којима је утемељена Српска.

"Оснивањем парламента, који је донио конститутивна акта, Декларацију и Устав, Срби у БиХ су обезбиједили право на равноправност и уважавање ставова унутар БиХ, које је неколико година касније, након, нажалост, крвавог ратног периода верификовано Дејтонским споразумом и признањем Републике Српске као једног од два конститутивна ентитета која чине државну заједницу БиХ", навео је Чубриловић.

Он је подсјетио да се први сазив Народне скупштине суочавао са многим крупним и преломним одлукама међу којима је било и неколико мировних планова -Кутиљеров, Венс-Овенов, Овен-Столтенбергов и План Контакт групе.

"Упоредо са тешким и историјским одлукама посланици су радили на доношењу системских закона без којих не би било ни институција, нити би Република Српска могла да функционише у свим областима економског, културног и образовног живота", рекао је Чубриловић за "Глас Српске".

Он је истакао да су сви послијератни сазиви Народне скупштине наставили пут очувања и изградње Републике Српске и да су имали историјске изазове и доносили тешке одлуке.

"Вјероватно је најтежа одлука овог сазива парламента она која се тиче одлуке Уставног суда о 9. јануару, Дану Републике. Формирањем Тима за припрему приједлога захтјева за преиспитивање одлуке Уставног суда БиХ ми смо се борили да снагом правних аргумената одбранимо своје право да празнујемо рођендан Републике Српске", навео је Чубриловић.

Он је истакао да се против политичких одлука, као што је ова, тешко борити правним средствима, због чега се та борба наставља доношењем новог закона о којем ће се ускоро изјаснити Народна скупштина Републике Српске.

Извор: Глас Српске

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

петра.

22.10.2016 07:42

Господо! Вама уопсте није потребна ни скупстина ни Српска! Када све пристојности пренесете у фед. БИХ не правите српски народ лудим! Не дрзите народ у напетости. Ако којим слуцајем, народ изгуби разум носите велику одговорнот, онда је вец прекасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БГД

22.10.2016 08:42

Одговор на наслов овог текста ........ слаби темељи ваља их рестаурирати, попуцали изгледа, направљени на клизишту........ко разумио разумио.

Name

@петра

22.10.2016 09:01

Народа је све мање. Стари остају а млади селе!

Name

Ко поце први

22.10.2016 08:58

09.01.1992:Оснивање Републике Српске. 01.03.1992:Референдум о независности Републике Босне и Херцеговине. А ја све мислио да је референдум крив за рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ко поце први

22.10.2016 09:17

Паметном све јасно.

Name

РБиХ-БИХ?

22.10.2016 10:17

Ма дајте висе престаните се глупирати називајући БиХ некаквом државном заједницом. Знате ли ста то знаци? Каква државна заједница? Какве су то државе чиниле овај простор прије БиХ па је уједињавањем тих држава БиХ постала државна заједница!!? РБиХ је призната била јос 1992 кад ниједан ентитет није постојао, а тек су ентитети признати 1995 као уставна категорија и организација односно реорганизација БиХ. У Дејтонском Мировном споразуму лијепо пише и сваком писменом човјеку то не треба појашњавати: "Република БиХ НАСТАВЉА свој дрзавнотворни континуитет с промјеном назива у Босну и Херцеговину..." и даље се додају ентитети и кантони. Дакле господо, престаните висе младу генерацију да трујете и обмањујете лажима из хисторије јер чињенице говоре скроз другације!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сао

22.10.2016 10:34

Народи, ентитети и слицне трице нису никакви фактори на преговарацкој дипломатској сцени.Покусавају коцити прогрес како би се наметнули као фактор за разговор. Само формални представници БиХ и само устав и закон БиХ.Кллика бука и трице па поклописе уси пред уставним судом. проблем није у РС са њима је лако проблем је у јаловој љевици и неспособној сда.Пуно је инструмената устава и закона да се то еxпресно санкционисе...какав рс каква федерација а да не говирим ХБ...влазни снови сверцера и цобана.

Name

Српска аутономна област

22.10.2016 10:28

Ентитет је и друство спортских риболоваца. Мозес му направит објекат од 50 спратова, назвати га републиком, именовати владу и предсједника но ниси никакав фактор. РС је поклонио изетбеговиц сениор а сад га јаца изетбеговиц јуниор. Као сто се 95те није питао бобан ни карадзиц ни сад се не пита ни предсједник федерације несрба као ни републике срба...све остало је супља за будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАЈЛО МИКИЦ

22.10.2016 11:02

Република Српска је у то вријеме било исто што и Исил данас и они су прогласили неку државу коју нико на свијету није признао.

Name

мико

22.10.2016 11:41

А сто су се ови новонастали 1993. помамили на коментарима. Поклопите се усима и сутите, мој Голф 3 старији од васе нације и дрзаве. :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

22.10.2016 11:47

Народ РС воли своју Српску дрзаву,не треба му нико то тумацити,нити треба потврда за то,довољно је проци улицама када српски спортисти направе успјех и бице сваком јасно да је РС дио Србије само то јос неки не виде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Енвер Кадириц

22.10.2016 12:00

Хахаха.