Нове тужбе против бијељинске "Шећеране"

Фирма "Тамол Ассетс Цорп", која је преузела потраживања хрватског бизнисмена Енвера Моралића од бијељинске Фабрике шећера, поднијела је протекле седмице Окружном привредном суду у Бијељини двије тужбе против "Шећеране" у стечају, "тешке" око 15,3 милиона марака, потврђено је "Независним".

Република Српска 22.10.2016 | 07:52
Нове тужбе против бијељинске "Шећеране"
Осим тога, Моралић је најавио да ће преко својих сарадника и адвокатских тимова у наредним данима поднијети кривичне пријаве надлежним органима против групе људи у и око "Шећеране", због намјере да оспоре његово потраживање, које његови сарадници сматрају јединим транспарентним и чистим потраживањем, јер се радило практично о новцу.

Коментаришући поднесене тужбе и најављене кривичне пријаве, Лазо Ђурђевић, стечајни управник "Шећеране", рекао је да свако коме буду оспорена потраживања има право и може да поднесе тужбу, и да то доказује пред судом.

"То је нормално. А то што подносе кривичну пријаву није никакав проблем, нека поднесу слободно. Не знам само зашто", поручио је Ђурђевић.

Дамир Пејаковић, директор контролинга повезаних друштава у власништву Енвера Моралића, рекао је да група људи око "Шећеране" жели да смакне Моралића из Скупштине повјерилаца како не би могао доносити никакве одлуке, иако њихова потраживања износе више од 50 одсто.

"Они на тај начин желе омогућити некоме ко је мањински повјерилац и има много милиона мање потраживања да практично управља имовином тако да је може продати и радити с њом шта хоће, а оспорити потраживање онога ко је практично дао новац, што потврђују судови и што ће потврдити сваки суд у свијету", рекао је Пејаковић.

Он је појаснио да је тужбе поднијела фирма "Тамол", преко правног заступника, и да је једна у износу од око 12,6 милиона марака, док је друга "тешка" 2,7 милиона КМ.

"Тамол" је поднио тужбе, прву јер по правоснажном судском рјешењу има судско поравнање и преузео је потраживања од "Агрокопа", док је друга по основу директног односа Пољопривредне задруге "Јанковци", са 'Шећераном', који су уступили своја потраживања "Тамолу", појаснио је Пејаковић.

Он је додао да је у тужбама апсолутно јасно да је сваки њихов документ беспријекорно чист, транспарентан и да је то једино потраживање које је чисто у "Шећерани", "јер је више од 90 одсто потраживања признато искључиво ради неизласка на рочишта, ради такозваног пропуштања".

"То значи да ко год се у 'Шећерани' пријавио да му се призна потраживање по било ком основу, оно је било признато ради пропуштања из разлога јер нико није изашао на рочиште. На рочиште се изашло само када је у питању наша компанија и онда је измишљен неки разлог техничке природе да се практично добије могућност да се то на неки начин може оспорити и гурнути у процес и тако даље", сматра Пејаковић.

Нагласио је да су сва потраживања призната због пропуштања, осим Моралићу, иако су једина чиста пошто је то био практично новац, док су остала потраживања била у сировинама, стварима, жељезу, услужним дјелатностима, те додао да су призната и потраживања отпремнина и превоза на посао.

"Дакле, нису призната само два потраживања Моралића, с јасном намјером преваре да би могли управљати имовином, бити у стечајном процесу, те чинити Скупштину повјерилаца, гдје нема оног ко чини скоро 60 одсто", казао је Пејаковић.

Подсјећамо да је Ђурђевић, крајем прошлог мјесеца, на посебном испитном рочишту у Окружном привредном суду у Бијељини за испитивање пријављених потраживања у поступку стечаја над "Шећераном" оспорио потраживање од 15,3 милиона КМ, које су пријавили бањалучки "Агрокоп Еxпорт Импорт" и "Тамол Ассетс Цорп".

У овом случају ријеч је о потраживањима Моралића, која су у међувремену са Пољопривредне задруге "Јанковци" у Хрватској, која је била у његовом власништву, пренесена на њега путем уговора о преносу средстава.

Извор: Независне

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ћорак

22.10.2016 06:54

Јаке вијести. Ко је група људи? Зашто новинар није сазнао? Да сумирам, срж није објављена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крле

22.10.2016 08:32

Група људи су три човјека: 1. Раде Ракић 2. Фаик Михић 3. Мехо Фафулић Лако можеш провјерити на интернету ко је шта од њих.