Станковић десна рука Чеферина у УЕФА-и!

Један од задатака - борба за мале клубове, а против затворене Суперлиге! Словенац наводно има подршку 32 од 55 чланица!

Фудбал 14.09.2016 | 13:00
Станковић десна рука Чеферина у УЕФА-и!
Коначни обрачун у среду. Александер Чеферин против Михаела ван Прага. Сви су сагласни: Словенац, који има и подршку Фудбалског савеза Србије, велики је фаворит. Он сам тврди да има гарантоване гласове 32 од 55 чланица Уефа. Европски фудбал ће по свему судећи добити новог лидера, а српски - човека који би могао да погура интересе ФСС у Ниону. Јер како пише јутрошња Газета дело Спорт рекордер Србије по броју наступа у дресу са државним грбом Дејан Станковић биће један од најближих Чеферинових сарадника ако кандидатура Словенца победи на гласању у Атини.

Газета, додуше, не наводи која је тачно функција намењена Станковићу, који је крајем прошле сезоне напустио ангажман у Интеру. Само пише да му је Чеферин оставио место у свом кабинету. Уосталом, Станковић је активно учествовао у Чефериновој кампањи. Заједно су "лобирали" у балтичким земљама, 9. септембра је присуствовао и састанку у Фиренци где су као гости боравили представници свих савеза који су дигли руку за кандидата из Словеније. Логично, Станковић ће и сутра у Атини бити назочан на гласању.

Један од првих задатака чини се извесно новог руководства на челу са Чеферином - борба против затворене Суперлиге. Иако је недавна реконструкција Лиге шампиона учинила да таква могућност изгледа као неминовност. Чеферин у интервјуу за агенцију Асошиејтед Прес јасно каже да није за такву опцију.

Под број један, не допада му се зато што је договор Уефе и Удружења клубова (ЕЦА) постигнут без знања јавности, па и националних савеза. Због тога је, уосталом, удружење европских лига дигло глас. Према Чефериновом мишљењу, најмоћнији клубови Европе, пре свега они из Енглеске, Шпаније, Немачке и Италије, искористили су тренутно безвлашће у Уефи.

"Нико није знао шта се дешава. Група људи је једноставно одлучила и тај недостатак комуникације је глави разлог због којих су национални савези сада бесни", каже Чеферин заАсошиејтед Прес.

Подсетимо, четири најмоћнија савеза Европе по систему усвојеном за периоду од 2018. до 2021. године добила су загрантованих четири места у Лиги шампиона. Број учесника који би до групне фазе такмичења стигли преко квалификација смањен је са 10 на свега шест. Сиромашнији део Европе прибојава се да је то само увод за оно што ће се десити после 2021. године, а то је коначно раздвајање најбогатијих од осталих.

Чеферин је спреман да у тој полемици заузме страну коју је до недавно држао и сада већ бивши председник Уефе Мишел Платини, јер сматра да је садашњи систем “идеалан модел“. Свако оснивање затворене Суперлиге за највеће сматра неприхватљивим.

"То је адут приликом преговора. Сигуран сам да ни клубови не желе да напусте Уефу и Уефина такмичења. Таква затворена лига била би досадна, а значила би рат са Уефом. Клубови су то изгурали пошто Уефа није имала руководство, а то је Уефин проблем. У исто време, клубови су наши важни акционари, доносе много новца Уефи и морамо сви заједно, 55 савеза и клубови, да седнемо и разговарамо о будућности", закључио је Чеферин.

Уефа је без председника још од октобра када је Платинију изречена суспензија.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар