Три тужбе против Савјета министара због спорних именовања

Конкуренцијски савјет БиХ све више личи на педагошко тијело, а не на стручно тијело за област конкуренције. У Суд Босне и Херцеговине предате су три тужбе против Савјета министара БиХ због разрјешења чланова Конкуренцијског савјета, сазнаје ЦАПИТАЛ.

Босна и Херцеговина 26.04.2024 | 12:27
Три тужбе против Савјета министара због спорних именовања

Наиме, Савјет министара БиХ је 18. децембра 2023. године донио рјешење о разрјешењу чланова Конкуренцијског савјета БиХ – Стјепе Прањића због стицања услова за старосну пензију, Небојше Попића и Амира Каралића због истека мандата.

На истој сједници Савјет министара је именовао нова три члана – Анкицу Гудељевић, Давора Савића и Нинелу Салибашић.

Као што је раније ЦАПИТАЛ извијестио, Савјет министара БиХ и Влада РС прилагодили су услове конкурса за избор чланова Конкуренцијског савјета како би у то тијело именовали подобне страначке кадрове умјесто стручњака из области конкуренције.

Три тужбе против Савјета министара упућене су управо због разрјешења бивших чланова те због непоштивања услова конкурса чиме је отворен пут за постављање Анкице Гудељевић на позицију гдје су укупна примања око 5.000 КМ.

Конкурс који је расписао Савјет министара наводи као услов за кандидате завршен правни, економски факултет или факултет друштвеног смјера, а Анкица Гудељевић је по струци професор њемачког језика.

„Након спроведених интервјуа на врху ранг листе нашли су се професорица њемачког Анкица Гудељевић и Давор Савић. Најлошије рангиран од свих кандидата је Александар Богојевић који је своју докторску дисертацију урадио на тему конкуренције те који има више од 10 година искуства у самом Конкуренцијском савјету БиХ“, кажу извори ЦАПИТАЛ-а.

Конкуренцијски савјет има шест чланова који се бирају на шестогодишњи мандат. Влада Републике Српске бира једног, Влада Федерације БиХ два, а Савјет министара три члана.

Влада Федерације БиХ је у октобру 2022. године именовала Адису Бегић и Иву Јеркића. Влада Републике Српске именовала је Вању Малиџана.

Посљедице могу бити изузетно велике по тржиште и привреду БиХ, јер по Закону о конкуренцији БиХ чланови Конкуренцијског савјета имају озбиљна овлаштења.

Конкуренцијски савјет треба да се бори против забрањене конкуренције, злоупотреба доминантног положаја и забрањених споразума, а власт чланове тог регулаторног тијела бира намјештањем конкурса и прилагођавањем конкурсних услова стручној спреми подобних кандидата.

(Цапитал) 

Коментари / 0

Оставите коментар