Јоканов стил - кад нема лове за звезде, купи траву!

Некада куповина скупих играча није најбоља куповина коју можете направити у фудбалу. Славиша Јокановић у интервјуу за "Даилy Маил" открио је неке ситнице којима је успео да подигне Фулам.

Фудбал 14.09.2016 | 16:30
Јоканов стил - кад нема лове за звезде, купи траву!
Славиша Јокановић (48) радио је као тренер у Србији, Тајланду, Бугарској, Шпанији, Енглеској, Израелу и опет Енглеској.

Његов пут до клупе Фулама, на коју је сео када "то није баш било паметно", 27. децембра 2015. године, битно се разликује од путева којим је већина његових колега у Чемпионшипу, па и Премијер лиги, стигла до садашњих ангажмана.

Играјући у Шпанији, али и кратко у Челсију, а потом радећи широм света, популарни Јокан имао је прилике да упозна, разговара, размењује мишљења са великим бројем људи, а неки савети и одговори које је добио, каже у ексклузивном интервјуу за "Даилy Маил", били су драгоцени за њега.

Јокановић је преузео Фулам на 20. месту табеле Чемпионшипа и одржао га у другом рангу такмичења иако је деловало да за момке са "Крејвен котиџа" нема наде, а као циљ за ову сезону поставио је пласман међу првих шест на табели, што значи и борба за повратак у Премијер лигу.

Једног друголигаша из Лондона, Вотфорд, већ је успео да врати у елиту, а иако потом није добио прилику да жуто-црвене води у Премијер лиги, није ни изгубио веру да ће једног дана у потпуности успети као менаџер у Енглеску. Позив Фулама, мада му је у том тренутку ишло одлично у Макабију из Тел Авива, прихватио је без размишљања и за сада нема разлога да се каје.

Бело-црни имају скор 3-2-1 ове сезоне, шести су на табели са 11 бодова, пет мање од водећег Хадерсфилда и један мање од другопласираног Њукасла, а према Јокановићевим речима и ситуација у клубу, као и свлачионици, поправила се тако да је – оптимиста!

Аутор интервјуа упитао га је за пријатеље које има у фудбалском свету, као и чињеницу да су на "Крејвен" у слободно време долазили и Пеп Гвардиола и Жозе Мурињо.

"Прво, Радомир Антић, бивши тренер Реал Мадрида и Барселоне, живео је близу мене у Мадриду и имао сам хиљаде разговора с њим о фудбалу. Мислим да он никада није одгледао филм у свом животу. Када уђете у његову кућу, све је само фудбал, фудбал, фудбал. Причао сам и са Дијегом Симеонеом, посматрао тренинге Карла Анћелотија", рекао је Јокановић и додао:

"Имам веома блиске заједничке пријатеље са Гвардиолом, Мурињо је долазио на 'Крејвен котиџ' прошле сезоне између два посла која је обављао. Не питам ни за какве тајне, то су само нормална питања и неке опсервације. Већина тренера је отворена за размену мишљења. Конкретно, нисам њихов ривал тако да имају мање тога да сакрију. Мурињо ми је рекао: 'Ово нису опсервације које ће ти променити живот, већ само другачији поглед на ствари'. Слушам свакога, али доносим своје одлуке", рекао је Јокановић.

"Прошле године имали смо лошу серију резултата, тако да сам затражио од Скота Паркера да изведе момке на ручак, да проведу време заједно без стручног штаба и да виде да ли могу да реше проблеме између себе", описао је Јокановић како је успешно решио једну од криза која је владала у свлачионици.

Потом је додао...

"Тешко је данас, јер су играчи стално на телефонима, таблетима, свим тим стварима... Покушавамо да нађемо време једни за друге, мислим да је то важно. Рецимо, просторија где смо јели у нашем тренинг центру била је веома мала, а прошле сезоне ту је ручао велики број људи, тако да је то сметало једном броју играча и они су одлазили право кућама да једу", навео је Јокановић један од примера с којима се сусретао.

Свестан да Фулам тренутно нема новца за скупа појачања, није очајавао. Власнику је изнео, за њега, неке веома необичне захтеве, који се нису тицали новог центарфора или везисте, већ веће трпезарије за први тим и...

"Сада имамо велику собу за ручавање која је само за први тим и трудимо се да током ручка група размењује мишљења и тако се боље упозна. У тренинг центру схватио сам да су нам неопходни нови терени. Власник је био изенађен јер му никад то нико није поменуо, да подлоге за тренинг нису добре. Али, нису биле добре. То није био снобизам. То је био важан корак како бисмо унапредили игру екипе и развијали се у правом смеру. Мислим да смо новим теренима дали велики бенефит клубу. Сада имамо изванредне услове за рад", рекао је Јокановић и статистика то потврђује.

Нови травњаци у "Мотспур парку" омогућили су Фуламу да "спусти лопту" и почне да гаји другачији фудбал, а у дану у ком је Јокановић разговарао са новинаром "Даилy Маила" његов састав био је лидер Чемпионшипа по везаним пасовима – 3.235 на пет утакмица.

Некада куповина играча није најбоља куповина коју можете направити у фудбалу.

Фулам је овог лета на довођење нових играча потрошио 21,72, а на продаји фудбалера зарадио 19,7 милиона фунти. Најзвучније име које је дошло је штопер са Исланда, Рангар Сигурдсон, међутим клуб је у исто време остао без Роса Мекормака, Костантиноса Митроглуа и Мартена Стекеленбурга...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар