Jokanov stil - kad nema love za zvezde, kupi travu!

Nekada kupovina skupih igrača nije najbolja kupovina koju možete napraviti u fudbalu. Slaviša Jokanović u intervjuu za "Daily Mail" otkrio je neke sitnice kojima je uspeo da podigne Fulam.

Fudbal 14.09.2016 | 16:30
Jokanov stil - kad nema love za zvezde, kupi travu!
Slaviša Jokanović (48) radio je kao trener u Srbiji, Tajlandu, Bugarskoj, Španiji, Engleskoj, Izraelu i opet Engleskoj.

Njegov put do klupe Fulama, na koju je seo kada "to nije baš bilo pametno", 27. decembra 2015. godine, bitno se razlikuje od puteva kojim je većina njegovih kolega u Čempionšipu, pa i Premijer ligi, stigla do sadašnjih angažmana.

Igrajući u Španiji, ali i kratko u Čelsiju, a potom radeći širom sveta, popularni Jokan imao je prilike da upozna, razgovara, razmenjuje mišljenja sa velikim brojem ljudi, a neki saveti i odgovori koje je dobio, kaže u ekskluzivnom intervjuu za "Daily Mail", bili su dragoceni za njega.

Jokanović je preuzeo Fulam na 20. mestu tabele Čempionšipa i održao ga u drugom rangu takmičenja iako je delovalo da za momke sa "Krejven kotidža" nema nade, a kao cilj za ovu sezonu postavio je plasman među prvih šest na tabeli, što znači i borba za povratak u Premijer ligu.

Jednog drugoligaša iz Londona, Votford, već je uspeo da vrati u elitu, a iako potom nije dobio priliku da žuto-crvene vodi u Premijer ligi, nije ni izgubio veru da će jednog dana u potpunosti uspeti kao menadžer u Englesku. Poziv Fulama, mada mu je u tom trenutku išlo odlično u Makabiju iz Tel Aviva, prihvatio je bez razmišljanja i za sada nema razloga da se kaje.

Belo-crni imaju skor 3-2-1 ove sezone, šesti su na tabeli sa 11 bodova, pet manje od vodećeg Hadersfilda i jedan manje od drugoplasiranog Njukasla, a prema Jokanovićevim rečima i situacija u klubu, kao i svlačionici, popravila se tako da je – optimista!

Autor intervjua upitao ga je za prijatelje koje ima u fudbalskom svetu, kao i činjenicu da su na "Krejven" u slobodno vreme dolazili i Pep Gvardiola i Žoze Murinjo.

"Prvo, Radomir Antić, bivši trener Real Madrida i Barselone, živeo je blizu mene u Madridu i imao sam hiljade razgovora s njim o fudbalu. Mislim da on nikada nije odgledao film u svom životu. Kada uđete u njegovu kuću, sve je samo fudbal, fudbal, fudbal. Pričao sam i sa Dijegom Simeoneom, posmatrao treninge Karla Anćelotija", rekao je Jokanović i dodao:

"Imam veoma bliske zajedničke prijatelje sa Gvardiolom, Murinjo je dolazio na 'Krejven kotidž' prošle sezone između dva posla koja je obavljao. Ne pitam ni za kakve tajne, to su samo normalna pitanja i neke opservacije. Većina trenera je otvorena za razmenu mišljenja. Konkretno, nisam njihov rival tako da imaju manje toga da sakriju. Murinjo mi je rekao: 'Ovo nisu opservacije koje će ti promeniti život, već samo drugačiji pogled na stvari'. Slušam svakoga, ali donosim svoje odluke", rekao je Jokanović.

"Prošle godine imali smo lošu seriju rezultata, tako da sam zatražio od Skota Parkera da izvede momke na ručak, da provedu vreme zajedno bez stručnog štaba i da vide da li mogu da reše probleme između sebe", opisao je Jokanović kako je uspešno rešio jednu od kriza koja je vladala u svlačionici.

Potom je dodao...

"Teško je danas, jer su igrači stalno na telefonima, tabletima, svim tim stvarima... Pokušavamo da nađemo vreme jedni za druge, mislim da je to važno. Recimo, prostorija gde smo jeli u našem trening centru bila je veoma mala, a prošle sezone tu je ručao veliki broj ljudi, tako da je to smetalo jednom broju igrača i oni su odlazili pravo kućama da jedu", naveo je Jokanović jedan od primera s kojima se susretao.

Svestan da Fulam trenutno nema novca za skupa pojačanja, nije očajavao. Vlasniku je izneo, za njega, neke veoma neobične zahteve, koji se nisu ticali novog centarfora ili veziste, već veće trpezarije za prvi tim i...

"Sada imamo veliku sobu za ručavanje koja je samo za prvi tim i trudimo se da tokom ručka grupa razmenjuje mišljenja i tako se bolje upozna. U trening centru shvatio sam da su nam neophodni novi tereni. Vlasnik je bio izenađen jer mu nikad to niko nije pomenuo, da podloge za trening nisu dobre. Ali, nisu bile dobre. To nije bio snobizam. To je bio važan korak kako bismo unapredili igru ekipe i razvijali se u pravom smeru. Mislim da smo novim terenima dali veliki benefit klubu. Sada imamo izvanredne uslove za rad", rekao je Jokanović i statistika to potvrđuje.

Novi travnjaci u "Motspur parku" omogućili su Fulamu da "spusti loptu" i počne da gaji drugačiji fudbal, a u danu u kom je Jokanović razgovarao sa novinarom "Daily Maila" njegov sastav bio je lider Čempionšipa po vezanim pasovima – 3.235 na pet utakmica.

Nekada kupovina igrača nije najbolja kupovina koju možete napraviti u fudbalu.

Fulam je ovog leta na dovođenje novih igrača potrošio 21,72, a na prodaji fudbalera zaradio 19,7 miliona funti. Najzvučnije ime koje je došlo je štoper sa Islanda, Rangar Sigurdson, međutim klub je u isto vreme ostao bez Rosa Mekormaka, Kostantinosa Mitroglua i Martena Stekelenburga...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar