Како познати заташкавају скандале?

Моћни и утицајни људи широм света често стичу славу захваљујући пажљиво конструисаној личној самопромоцији. Ипак, само један непланирани инцидент или грешка могу у потпуности да обезвреде сав напор.

Забава 02.09.2016 | 07:33
Како познати заташкавају скандале?
Стари твитови, афере, објављене неистине или голошаве фотографије само су неки од начина који могу да ставе тачку на каријеру познатих, а наредних неколико корака које ће дотична особа направити одлучиће да ли ће њеној каријери доћи крај или ће у очима јавности изгледати као омањи ексцес.

Управо у том рањивом периоду на сцену ступа Ерик Шифер, стручњак за ‘контролу штете’.

Господин Шифер, чувени консултант за репутацију познатих и извршни директор организације ‘Репутатион Манагемент Цонсултантс’, говорио је у интервјуу за магазин Индепендент о ‘клизавим’ ситуацијама у које су упале неке од најпознатијих славних личности на свету и шта је његова компанија учинила да онемогући остварење најгорих сценарија.

Шифер заступа холивудске глумце, политичаре и милијардере, а тренутно има више од 500 активних клијената.

“Успели смо да спасемо репутацију једне старлете чини је профил хакован, а њене фотографије преплавиле друштвене мреже. Ушли смо у траг путањи којим су се фотографије шириле и успели да их уклонимо са интернета”, каже Шифер.

Упркос томе што уклањање апсолутно сви трагова са интернета делује као немогућа мисија, Шифер истиче да је то ‘апсолутно’ могуће.

Иако је било изузетно тешко решити овај случај, циљ је постигнут после само две недеље.

“Да није било нашег деловања, ситуација би се завршила катастрофално по звезду”, рекао је.

Уколико се скандал већ догодио, односно фотографије већ доспеле у јавност, мења се приступ.

“Помажемо славнима у њиховом суочавању са медијима. Моја филозофија је бити аутентичан и одговоран. Кључно је истаћи људску страну медијске личности – сви ми правимо грешке, нико није савршен. Уколико покажет понизност и преузмете одговорност за своје поступке, ситуација неће бити толико драстична”, објаснио је Шефер.

Мада поједини познати покушавају да реше ситуацију обрачунавањем са медијима, стручњак истиче да то никако није добра идеја.

“Онај ко одлучи да тако поступи завршио је своју каријеру. Морате показати макар мало одговорности”, рекао је.

Како спречити скандал?

“Дешавало се да нам дођу милијардери који су ухваћени у некој компромитујућој ситуацији – без одеће, у друштву старлета... Обично ће након тога лагати о својим везама, стварима које би могле да служе као доказ њиховог кршења закона. Лагаће о свим прошлим догађајима који би могли да буду срамотни или понижавајући”.

Како се извинити

“Пре појаве друштвених медија, било је неопходно сазвати конференцију за штампу где би угрожена осова дала изјаву. Данас можете директно да одете на Инстграм профил познате личности. Погледајте само Рајана Локтија, који је по препоруци свог саветника отишао директно на Инстаграм. Он има одличног саветника којег много поштујем. Његови савети били су довољни да санирају штету.

Како намерно изазвати скандал

У појединим случајевима, особе којима прети могућност да се нађу на Б или Ц листи заправо ће саме објавити своје сопствене голишаве фотографије како би задржале место на А листи.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар