Kako poznati zataškavaju skandale?

Moćni i uticajni ljudi širom sveta često stiču slavu zahvaljujući pažljivo konstruisanoj ličnoj samopromociji. Ipak, samo jedan neplanirani incident ili greška mogu u potpunosti da obezvrede sav napor.

Zabava 02.09.2016 | 07:33
Kako poznati zataškavaju skandale?
Stari tvitovi, afere, objavljene neistine ili gološave fotografije samo su neki od načina koji mogu da stave tačku na karijeru poznatih, a narednih nekoliko koraka koje će dotična osoba napraviti odlučiće da li će njenoj karijeri doći kraj ili će u očima javnosti izgledati kao omanji eksces.

Upravo u tom ranjivom periodu na scenu stupa Erik Šifer, stručnjak za ‘kontrolu štete’.

Gospodin Šifer, čuveni konsultant za reputaciju poznatih i izvršni direktor organizacije ‘Reputation Management Consultants’, govorio je u intervjuu za magazin Independent o ‘klizavim’ situacijama u koje su upale neke od najpoznatijih slavnih ličnosti na svetu i šta je njegova kompanija učinila da onemogući ostvarenje najgorih scenarija.

Šifer zastupa holivudske glumce, političare i milijardere, a trenutno ima više od 500 aktivnih klijenata.

“Uspeli smo da spasemo reputaciju jedne starlete čini je profil hakovan, a njene fotografije preplavile društvene mreže. Ušli smo u trag putanji kojim su se fotografije širile i uspeli da ih uklonimo sa interneta”, kaže Šifer.

Uprkos tome što uklanjanje apsolutno svi tragova sa interneta deluje kao nemoguća misija, Šifer ističe da je to ‘apsolutno’ moguće.

Iako je bilo izuzetno teško rešiti ovaj slučaj, cilj je postignut posle samo dve nedelje.

“Da nije bilo našeg delovanja, situacija bi se završila katastrofalno po zvezdu”, rekao je.

Ukoliko se skandal već dogodio, odnosno fotografije već dospele u javnost, menja se pristup.

“Pomažemo slavnima u njihovom suočavanju sa medijima. Moja filozofija je biti autentičan i odgovoran. Ključno je istaći ljudsku stranu medijske ličnosti – svi mi pravimo greške, niko nije savršen. Ukoliko pokažet poniznost i preuzmete odgovornost za svoje postupke, situacija neće biti toliko drastična”, objasnio je Šefer.

Mada pojedini poznati pokušavaju da reše situaciju obračunavanjem sa medijima, stručnjak ističe da to nikako nije dobra ideja.

“Onaj ko odluči da tako postupi završio je svoju karijeru. Morate pokazati makar malo odgovornosti”, rekao je.

Kako sprečiti skandal?

“Dešavalo se da nam dođu milijarderi koji su uhvaćeni u nekoj kompromitujućoj situaciji – bez odeće, u društvu starleta... Obično će nakon toga lagati o svojim vezama, stvarima koje bi mogle da služe kao dokaz njihovog kršenja zakona. Lagaće o svim prošlim događajima koji bi mogli da budu sramotni ili ponižavajući”.

Kako se izviniti

“Pre pojave društvenih medija, bilo je neophodno sazvati konferenciju za štampu gde bi ugrožena osova dala izjavu. Danas možete direktno da odete na Instgram profil poznate ličnosti. Pogledajte samo Rajana Loktija, koji je po preporuci svog savetnika otišao direktno na Instagram. On ima odličnog savetnika kojeg mnogo poštujem. Njegovi saveti bili su dovoljni da saniraju štetu.

Kako namerno izazvati skandal

U pojedinim slučajevima, osobe kojima preti mogućnost da se nađu na B ili C listi zapravo će same objaviti svoje sopstvene golišave fotografije kako bi zadržale mesto na A listi.

B 92
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar