Аппле плаћа највећу казну икад: 13 милијарди $!

Компанија Аппле готово да није плаћала порез у ЕУ, наводи Европска комисија.

Информационе технологије 30.08.2016 | 19:00
Аппле плаћа највећу казну икад: 13 милијарди $!
Аппле и ирска влада договорили су "пакет" мера и сарадњу услед које Аппле готово да није ни плаћао порезе Европској унији, што је (погађате) противно ЕУ законима који су на снази и због тога је Европска комисија донела одлуку да казни компанију из Купертина са рекордних 13 милијарди долара казне и наплати јој порез који дугује.

Нови иПхоне стиже 7. септембра!

Аппле и влада Ирске одмах су најавили жалбу, а одлука ЕУ толико је разбеснела Вашингтон, да је запрећено да би ово могло значајно да наруши економске односе САД и ЕУ.

Да разјаснимо ситуацију, Ирска је понудила компанији Аппле да европско седиште компаније буде у Даблину, уз минималан порез који ће Аппле плаћати, далеко испод стопе од нешто више од 20 одсто, колико је законом прописано у ЕУ. Због тога је Европска унија реаговала преко својих тела задужених за регулацију конкурентности на тржишту и за утају пореза, и поред тога што је уговор између Ирске и америчке компаније "чист", ипак по законима ЕУ такав уговор је - немогућ. Ирске "повластице" омогућиле су да Аппле плаћа драстично мањи порез на зараду (и добит) због чега је, правно гледано, америчка компанија утајила порез у ЕУ.

Договор Ирске и компаније Аппле под истрагом је од 2014, а Маргарет Вестагер, европска представница за тржишну економију, поновила је став ЕУ да власти сваке од држава чланица не смеју да дају пореске олакшице ма којима компанијама, и да се то сматра помагањем од стране државе тј. нарушавањем фер тржишног пословања.

"Демаскирана" тајновита Аппле иПхоне 7 позивница

Европска комисија сад поново тражи да Аппле плати више од 13 милијарди евра на име одштете и судских трошкова, што је скоро 15 милијарди америчких долара по тренутном курсу.

Аппле и ирски званичници оштро су се успротивили оваквом потезу ЕУ и, како преноси Блоомберг, жалиће се европском правосуђу на одлуку коју је донела Европска комисија. Агенција АФПобјавила је да ће одлука ЕУ имати лоше последице на односе САД и ЕУ, који су ионако већ нарушени међусобним оптужбама за отежано пословање фирми и на једном и на другом тржишту.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар