Шта чека Војводину: АЗ Алкмар је јак ривал, навикао на Европу!

Новосађани ће за историјски пласман у групну фазу морати да одиграју на крајњој горњој граници могућности. Неколико детаља о АЗ Алкмару.

Фудбал 05.08.2016 | 18:30
Шта чека Војводину: АЗ Алкмар је јак ривал, навикао на Европу!
Војводина неће ићи у "пакао" Тумба стадиона у Солуну, нити ће играти против ПАОК-а, коме је мало недостајало за пласман у бараж за Лигу шампиона. Ипак, у мирнијој, холандској атмосфери имаће вероватно и тежи посао, на путу ка подвигу.

Клуб са "Карађорђа" бориће се за историјску европску јесен против АЗ Алкмара, екипе која већ по навици проводи то доба године у масовнијем такмичењу.

Закључно са прошлом сезоном, када је играо и против Партизана, АЗ је забележио 12 наступа у Лиги Европе (ЛЕ) или Купу УЕФА, а од 2007. када је уведен нови систем, наступио је шест пута у групној фази.

Прецизније, у последњих десет година, АЗ није учествовао у ЛЕ само у лето 2008. и 2014, као и 2009, када је као првак Холандије играо Лигу шампиона.

Посматрајући само протекле четири године, АЗ је два пута стизао до четвртфинала, у којима је испадао од Валенсије (2012) и Бенфике (2014), а то је још један, прилично конкретан доказ и квалитета и тако значајног континуитета...

Осврнимо се и на оно шта чека Вошу на терену "Карађорђа", где ће 18. августа бити одигран први меч.

АЗ је овог лета направио трансфер који је скренуо пажњу целе Европе. У питању је продаја најбољег играча Алкмара, нападача Винсента Јансена, који је за 20 милиона евра прешао у Тотенхем.

Његово место на челу екипе која игра у формацији 4-3-3 преузео је скоро два метра високи нападач Ваут Вегхорст (23, 197 цм), а уз њега се истичу јако брзи крилни нападачи - Иранац Алиреза Јаханбакш и Холанђанин Дабнеј Дос Сантос, млади репрезентативац Холандије који је био стрелац у 3. колу.

АЗ је такмичење у Лиги Европе почео у 2. колу, у којем је дуплом победом елиминисао грчку Јанину. У Алкмару је било 1:0, у Грчкој 2:1, а занимљиво је да је холандски дефанзивац Дерик Лукасен био стрелац на оба меча.

Српски интернационалац Рајко Брежанчић, бивши играч Чукаричког, члан је Алкмара од прошле сезоне, а овог лета није добио прилику да игра у дефанзивној линији, уз искусног штопера и капитена Рона Влара.

Тренер АЗ-а је Џон ван дер Бром, који је у Белгији освајао титулу са Андерлехтом, а колико његов рад цене у Холандији доказао је и потез Франка де Бура, који је управо шефа струке Алкмара предлагао за свог наследника у Ајаксу.

О ефикасности и игри АЗ Алкмара говори и неколико статистичких података:

- АЗ је постизао бар по гол на 35 узастопних утакмица у свим такмичењима. Последњи пут то није успео прошлог децембра, у дуелу против Ден Хага на свом терену!

- Тим из Алкмара није погодио на само једној европској утакмици прошле сезоне - против Аугсбурга на свом терену (0:1)

- У такмичарској 2015/16, АЗ је на једној утакмици упутио чак 38 удараца у оквир гола - против Цволеа.

АЗ је прошлу сезону завршио на четвртом месту табеле, као трећи најефикаснији тим лиге са 70 постигнутих голова.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар