Šta čeka Vojvodinu: AZ Alkmar je jak rival, navikao na Evropu!

Novosađani će za istorijski plasman u grupnu fazu morati da odigraju na krajnjoj gornjoj granici mogućnosti. Nekoliko detalja o AZ Alkmaru.

Fudbal 05.08.2016 | 18:30
Šta čeka Vojvodinu: AZ Alkmar je jak rival, navikao na Evropu!
Vojvodina neće ići u "pakao" Tumba stadiona u Solunu, niti će igrati protiv PAOK-a, kome je malo nedostajalo za plasman u baraž za Ligu šampiona. Ipak, u mirnijoj, holandskoj atmosferi imaće verovatno i teži posao, na putu ka podvigu.

Klub sa "Karađorđa" boriće se za istorijsku evropsku jesen protiv AZ Alkmara, ekipe koja već po navici provodi to doba godine u masovnijem takmičenju.

Zaključno sa prošlom sezonom, kada je igrao i protiv Partizana, AZ je zabeležio 12 nastupa u Ligi Evrope (LE) ili Kupu UEFA, a od 2007. kada je uveden novi sistem, nastupio je šest puta u grupnoj fazi.

Preciznije, u poslednjih deset godina, AZ nije učestvovao u LE samo u leto 2008. i 2014, kao i 2009, kada je kao prvak Holandije igrao Ligu šampiona.

Posmatrajući samo protekle četiri godine, AZ je dva puta stizao do četvrtfinala, u kojima je ispadao od Valensije (2012) i Benfike (2014), a to je još jedan, prilično konkretan dokaz i kvaliteta i tako značajnog kontinuiteta...

Osvrnimo se i na ono šta čeka Vošu na terenu "Karađorđa", gde će 18. avgusta biti odigran prvi meč.

AZ je ovog leta napravio transfer koji je skrenuo pažnju cele Evrope. U pitanju je prodaja najboljeg igrača Alkmara, napadača Vinsenta Jansena, koji je za 20 miliona evra prešao u Totenhem.

Njegovo mesto na čelu ekipe koja igra u formaciji 4-3-3 preuzeo je skoro dva metra visoki napadač Vaut Veghorst (23, 197 cm), a uz njega se ističu jako brzi krilni napadači - Iranac Alireza Jahanbakš i Holanđanin Dabnej Dos Santos, mladi reprezentativac Holandije koji je bio strelac u 3. kolu.

AZ je takmičenje u Ligi Evrope počeo u 2. kolu, u kojem je duplom pobedom eliminisao grčku Janinu. U Alkmaru je bilo 1:0, u Grčkoj 2:1, a zanimljivo je da je holandski defanzivac Derik Lukasen bio strelac na oba meča.

Srpski internacionalac Rajko Brežančić, bivši igrač Čukaričkog, član je Alkmara od prošle sezone, a ovog leta nije dobio priliku da igra u defanzivnoj liniji, uz iskusnog štopera i kapitena Rona Vlara.

Trener AZ-a je Džon van der Brom, koji je u Belgiji osvajao titulu sa Anderlehtom, a koliko njegov rad cene u Holandiji dokazao je i potez Franka de Bura, koji je upravo šefa struke Alkmara predlagao za svog naslednika u Ajaksu.

O efikasnosti i igri AZ Alkmara govori i nekoliko statističkih podataka:

- AZ je postizao bar po gol na 35 uzastopnih utakmica u svim takmičenjima. Poslednji put to nije uspeo prošlog decembra, u duelu protiv Den Haga na svom terenu!

- Tim iz Alkmara nije pogodio na samo jednoj evropskoj utakmici prošle sezone - protiv Augsburga na svom terenu (0:1)

- U takmičarskoj 2015/16, AZ je na jednoj utakmici uputio čak 38 udaraca u okvir gola - protiv Cvolea.

AZ je prošlu sezonu završio na četvrtom mestu tabele, kao treći najefikasniji tim lige sa 70 postignutih golova.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar