Шок из Енглеске! Одузмите Русији Мундијал, огрезла је у спортским преварама!

После објављивања налаза независног истражитеља Светске антидопинг агенције, Ричарда Мекларена, у коме се наводе бројни примери државне подршке у циљу прикривања коришћења допинга руских спортиста на Зимским олимпијским играма у Сочију, али и другим, углавном атлетским такмичењима, дигла се велика бура. Уредник спортске рубрике енглеског "Гардијана", Шон Ингл, сматра да због тога Русији треба одузети домаћинство Светског првенства у фудбалу 2018. године.

Фудбал 25.07.2016 | 10:00
Шок из Енглеске! Одузмите Русији Мундијал, огрезла је у спортским преварама!
Шта је тај Мекларенов извештај?

У Меклареновом извештају се, поред осталог, наводи да су државни органи, а пре свих министар спорта Виталиј Мутко, чије је име битно за мундијалски део ове приче, помагали прикривање допинга руских спортиста. То се чинило, тврди Мекларен, тако што би московска државна антидопинг Лабораторија тајно обавештавала некога у врху власти, најчешће Мутка, о пронађеном допинг узорку. После тога би стизала повратна информација у виду шифре: "Спаси" или "Карантин". Мекларен наглашава да је "Спаси" значило да се од тог тренутка, иако је спортиста ухваћен у допингу, о њему Светској антидопинг агенцији слао извештај да је све у реду са њим/њом. А ако би стигла "пресуда" која гласи "Карантин", онда би московска Лабораторија слала у свет потврду да је спортиста заиста допингован, као што и јесте био.

Шифре? Звучи као у шпијунском филму! Али...

У том извештају се тврди да је неко из руског Министарства спорта слао поменуте шифре за 577 својих спортиста, а да је у више од 50% случајева (312 наспрам 265) кључна реч била "Спаси". Односно, 312 пута су прикривени допинг-починиоци, тврди Мекларен. Када је реч о страним спортистима који су у Русији ухваћени у допингу, московска Лабораторија је 58 њих процесуирала јер је стигла "команда" у виду шифре "Карантин", а осам је спасено интервенцијом из државног врха.

Последице Меклареновог извештаја

Како је Мекларенов извештај узет као званичан документ, Светска антидопинг агенција је о њему обавестила Међународни олимпијски комитет, а он је донео одлуку да руским атлетичарима забрани учешће на Играма у Рију. Жалба није уродила плодом, па је Међународни суд за спортску арбитражу у Лозани потврдио ове седмице да је, преведено на српски, "потпуно легална одлука да се забрани учешће спортистима за које постоје основане сумње да су се такмичили у систему у коме допинг контрола и није била права контрола".

Какве везе то сада има са првенством света у фудбалу?

Када је ФИФА ангажовала сопстевног истражитеља из Етичког комитета, Мајкла Карсију, да испита да ли је било нелегалних радњи у процесу додељивања домаћинстава Мундијала 2018. (Русији) и 2022. године (Катару), такође се дошло до једног занимљивог извештаја. Гарсија је навео да је, истражујући наводе о миту, "руска страна доставила врло мало докумената". ФИФА је потом тврдила да је то "зато што су компјутери коришћени у то време - били, заправо позајмљени, а онда враћени власницима и, у међувремену, уништени".

Овако срочен извештај светске куће фудбала, која, подсетимо, није пронашла доказе да су Русија и Катар на нелегалан начин дошли до добијања домаћинства шампионата планете, није сметао Шону Инглу да упери прст у Русију као земљу којој треба одузети Мундијал. Зашто? Зато што је Виталиј Мутко био (и остао) не само министар спорта, већ и на челу одбора за кандидатуру Русије за добијање домаћинства Светског првенства.

Шта тражи уредник "Гардијана"?

Иако ФИФА није казнила Русију, јер нису ни пронађени докази да би се за тиме посегло, уредник Гардијана, махом на основу Меклареновог извештаја, тражи следеће:

"Постоје овде сиве нијансе, на којој год да сте страни. Али, када се ради о руском домаћинству Мундијала 2018, не постоје никакве шансе да се (одузимањем Мундијала) тамо казни неко невин. Напротив, чупање турнира било би из руку баш одређених људи и државних власти који су показали да варају, да су корумпирани и да су лагали, а који су потом урадили све што је у њиховој моћи да се то сакрије. Мундијал би, без сумње, Русији донео велики престиж, престиж који би сада свакако требало онемогућити".

Ново поглавље

На страни сада прича о престижу, то већ звучи као политичка порука у стилу "нећете ви да нам будете велики као што сте замислили", Мекларенов извештај стварно није наивна ствар. Као такав, требало би да поручи онима који варају, одакле год да су, да је правда можда стварно спора, али и достижна. Ипак, тражити да због наведеног варања у атлетици буде кажњена читава једна земља, и то одузимањем организације турнира у потпуно другом спорту - није баш логично. Наравно, ако се држите само логике. Али, ако у њу укључите и политику, онда је потпуно логично да се тако нешто тражи. Спорт је, нажалост, одавно престао да делује независно од политичких збивања. Ово је само ново поглавље те приче.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар