Колико вјежбања је заиста потребно да бисте смршали?

Резултати најновијег истраживања показали су да чак и минимална физичка активност доноси значајну здравствену добробит, док изузетно напорни тренинзи дају мало или нимало резултата.

Здравље 09.07.2016 | 11:59
Колико вјежбања је заиста потребно да бисте смршали?
У чланку који је објављен у Магазину америчке медицинске асоцијације (ЈАМА), доктор Тијс Еијсвогелс и доктор Пол Томпсон упоређивали су утицај умереног (брзо ходање, вожња бицикла) и интензивног тренинга (трчањ, веслање) на стопу смртности и настанка кардиоваскуларних болести.

Резултати су показали да је само 15 минута умереног вежбања дневно (105 минута недељно) довољно да организам осети благотворно дејство физичке активности и почне да губи сувишне килограме, што се коси са досадашњим препорукама америчког Националног здравственог сервиса (НХС) да се вежба бар 150 минута недељно.

Исто важи и за интензивну физичку активност – резултати су показали да је довољно вежбати напорно 35 до 70 минута недељно, за разлику од препорука НХС и Универзитета Харвард, који наводе да би ова активност требало да траје бар 75 минута.

У тексту се такође доводи у питање позитиван утицај дуготрајног интензивног вежбања на организам (више од 240 минута недељно). Према добијеним резултатима, претерано физичко напрезање негативно утиче на здравље срчаног мишића и дужину животног века, пише Индепендент.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар