Koliko vježbanja je zaista potrebno da biste smršali?

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazali su da čak i minimalna fizička aktivnost donosi značajnu zdravstvenu dobrobit, dok izuzetno naporni treninzi daju malo ili nimalo rezultata.

Zdravlje 09.07.2016 | 11:59
Koliko vježbanja je zaista potrebno da biste smršali?
U članku koji je objavljen u Magazinu američke medicinske asocijacije (JAMA), doktor Tijs Eijsvogels i doktor Pol Tompson upoređivali su uticaj umerenog (brzo hodanje, vožnja bicikla) i intenzivnog treninga (trčanj, veslanje) na stopu smrtnosti i nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Rezultati su pokazali da je samo 15 minuta umerenog vežbanja dnevno (105 minuta nedeljno) dovoljno da organizam oseti blagotvorno dejstvo fizičke aktivnosti i počne da gubi suvišne kilograme, što se kosi sa dosadašnjim preporukama američkog Nacionalnog zdravstvenog servisa (NHS) da se vežba bar 150 minuta nedeljno.

Isto važi i za intenzivnu fizičku aktivnost – rezultati su pokazali da je dovoljno vežbati naporno 35 do 70 minuta nedeljno, za razliku od preporuka NHS i Univerziteta Harvard, koji navode da bi ova aktivnost trebalo da traje bar 75 minuta.

U tekstu se takođe dovodi u pitanje pozitivan uticaj dugotrajnog intenzivnog vežbanja na organizam (više od 240 minuta nedeljno). Prema dobijenim rezultatima, preterano fizičko naprezanje negativno utiče na zdravlje srčanog mišića i dužinu životnog veka, piše Independent.

B 92
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar