Осигурање или ино-образац за одмор

Да љетовање не би постало ноћна мора због повреде или болести, становници Републике Српске би требало да прије одласка на одмор изваде бесплатне ино-обрасце или уплате полису путничког осигурања како би избјегли трошкове лијечења.

Република Српска 03.07.2016 | 13:13
Осигурање или ино-образац за одмор
Било да иду на пет, десет или 15 дана, из Фонда здравственог осигурања, као и из многих осигуравајућих кућа, апелују да није паметно путовати без икаквог осигурања.

У осигуравајућим кућама цијене полиса по дану се крећу од 0,80 до 3,5 марака.

Тако у "Дунав осигурању" кажу да једна четворочлана породица која намјерава десет дана провести у некој од земаља Европске уније може уплатити полису путничког осигурања од 36 марака, док за исту дужину боравка у Црној Гори та полиса кошта 22 марке.

"Полиса путничког осигурања у Европској унији по дану кошта 1,90 за одрасле, односно 0,80 марака за млађе од 18 година и покрива све трошкове до 40.000 КМ", истичу у "Дунав осигурању".

Цијене су нешто ниже за боравак у Црној Гори, тачније, марку по дану за одрасле, 0,50 КМ за дјецу.

Када се деси нека болест или повреда, њихови клијенти их могу одмах из болнице контактирати.

"Ако затребају љекарску помоћ, довољно је само приложити полису путничког осигурања у здравственој установи, која нас одмах контактира и ми даље сносимо све трошкове", објашњавају у тој осигуравајућој кући.

Много је боље на одмор, како кажу, понијети полису, него обичан ино-образац из Фонда, јер ће им са полисом шири спектар трошкова бити надокнађен.

"На примјер, ако на одмору возе глисер и повриједе се на отвореном мору, и пребацивање до копна некоме морају платити. Те трошкове покрива полиса, за разлику од осигурања Фонда. Или, ако се деси да породица треба доћи и бити са повријеђеним, ми покривамо и све трошкове доласка породице", објашњавају у "Дунав осигурању".

Директор "Аура осигурања" Миодраг Чопрка савјетује свима да на одмор не одлазе без путничког осигурања.

"У просјеку цијене појединачне полисе по дану су од 0,90 до 3,5 КМ, у зависности од суме осигурања, док су групне полисе, односно породичне јефтиније", објашњава Чопрка.

Ипак, они који не желе да уплаћују полисе путничког осигурања, имају могућност да од Фонда здравства добију бесплатне ино-обрасце, уз помоћ којих имају право на бесплатну здравствену заштиту у свим земљама са којима БиХ има потписане споразуме о социјалном осигурању.

"Ино-образац се издаје на период до 60 дана у току године", објашњавају у Фонду.

Напомињу да ФЗО покрива трошкове само у случају хитне медицинске помоћи, односно медицинских услуга које није могуће одгодити док је осигураник на одмору.

"Њиме не покривамо никакве трошкове 'циљаног' лијечења приликом одласка у иностранство и важно је да сви знају да ино-образац није исто што и путно осигурање које покрива и друге ризике", додали су у Фонду.

Током 2015. године ФЗО Републике Српске је издао 36.681 ино-образац, од чега се трећина односила на путовања у Црну Гору, а трећина на путовања у Хрватску.

Земље
БиХ има потписане споразуме о социјалном осигурању са Србијом, Црном Гором, Хрватском, Македонијом, Словенијом, Мађарском, Турском, Холандијом, Аустријом, Њемачком, Италијом, Белгијом и Луксембургом.

Споразуми су потписани и са Великом Британијом, Чешком и Словачком, али за те земље се не издају ино-обрасци, јер су другачије регулисани и битно је да осигураници, ако им затреба медицинска помоћ у тим земљама, код себе имају пасош БиХ.

Шта је потребно урадити прије одласка на пут да бисте добили бесплатан ино-образац?

-јавити се породичном љекару, који издаје увјерење о здравственом стању, односно способности за пут

-на основу увјерења породичног љекара у надлежној пословници Фонда добијате ино-образац

- са ино-обрасцем јавити се здравственом осигурању земље гдје се путује, које издаје болеснички лист који је могуће користити попут здравствене књижице

- у хитним случајевима ино-образац могуће дати директно у здравственој установи у земљи гдје се борави, а из ње ће контактирати ФЗО

- ако се деси да и поред ино-обрасца платите услуге, понијети рачуне и тражити рефундацију трошкова од Фонда

(Глас Српске)

Коментари / 0

Оставите коментар