Osiguranje ili ino-obrazac za odmor

Da ljetovanje ne bi postalo noćna mora zbog povrede ili bolesti, stanovnici Republike Srpske bi trebalo da prije odlaska na odmor izvade besplatne ino-obrasce ili uplate polisu putničkog osiguranja kako bi izbjegli troškove liječenja.

Republika Srpska 03.07.2016 | 13:13
Osiguranje ili ino-obrazac za odmor
Bilo da idu na pet, deset ili 15 dana, iz Fonda zdravstvenog osiguranja, kao i iz mnogih osiguravajućih kuća, apeluju da nije pametno putovati bez ikakvog osiguranja.

U osiguravajućim kućama cijene polisa po danu se kreću od 0,80 do 3,5 maraka.

Tako u "Dunav osiguranju" kažu da jedna četvoročlana porodica koja namjerava deset dana provesti u nekoj od zemalja Evropske unije može uplatiti polisu putničkog osiguranja od 36 maraka, dok za istu dužinu boravka u Crnoj Gori ta polisa košta 22 marke.

"Polisa putničkog osiguranja u Evropskoj uniji po danu košta 1,90 za odrasle, odnosno 0,80 maraka za mlađe od 18 godina i pokriva sve troškove do 40.000 KM", ističu u "Dunav osiguranju".

Cijene su nešto niže za boravak u Crnoj Gori, tačnije, marku po danu za odrasle, 0,50 KM za djecu.

Kada se desi neka bolest ili povreda, njihovi klijenti ih mogu odmah iz bolnice kontaktirati.

"Ako zatrebaju ljekarsku pomoć, dovoljno je samo priložiti polisu putničkog osiguranja u zdravstvenoj ustanovi, koja nas odmah kontaktira i mi dalje snosimo sve troškove", objašnjavaju u toj osiguravajućoj kući.

Mnogo je bolje na odmor, kako kažu, ponijeti polisu, nego običan ino-obrazac iz Fonda, jer će im sa polisom širi spektar troškova biti nadoknađen.

"Na primjer, ako na odmoru voze gliser i povrijede se na otvorenom moru, i prebacivanje do kopna nekome moraju platiti. Te troškove pokriva polisa, za razliku od osiguranja Fonda. Ili, ako se desi da porodica treba doći i biti sa povrijeđenim, mi pokrivamo i sve troškove dolaska porodice", objašnjavaju u "Dunav osiguranju".

Direktor "Aura osiguranja" Miodrag Čoprka savjetuje svima da na odmor ne odlaze bez putničkog osiguranja.

"U prosjeku cijene pojedinačne polise po danu su od 0,90 do 3,5 KM, u zavisnosti od sume osiguranja, dok su grupne polise, odnosno porodične jeftinije", objašnjava Čoprka.

Ipak, oni koji ne žele da uplaćuju polise putničkog osiguranja, imaju mogućnost da od Fonda zdravstva dobiju besplatne ino-obrasce, uz pomoć kojih imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu u svim zemljama sa kojima BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju.

"Ino-obrazac se izdaje na period do 60 dana u toku godine", objašnjavaju u Fondu.

Napominju da FZO pokriva troškove samo u slučaju hitne medicinske pomoći, odnosno medicinskih usluga koje nije moguće odgoditi dok je osiguranik na odmoru.

"Njime ne pokrivamo nikakve troškove 'ciljanog' liječenja prilikom odlaska u inostranstvo i važno je da svi znaju da ino-obrazac nije isto što i putno osiguranje koje pokriva i druge rizike", dodali su u Fondu.

Tokom 2015. godine FZO Republike Srpske je izdao 36.681 ino-obrazac, od čega se trećina odnosila na putovanja u Crnu Goru, a trećina na putovanja u Hrvatsku.

Zemlje
BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Makedonijom, Slovenijom, Mađarskom, Turskom, Holandijom, Austrijom, Njemačkom, Italijom, Belgijom i Luksemburgom.

Sporazumi su potpisani i sa Velikom Britanijom, Češkom i Slovačkom, ali za te zemlje se ne izdaju ino-obrasci, jer su drugačije regulisani i bitno je da osiguranici, ako im zatreba medicinska pomoć u tim zemljama, kod sebe imaju pasoš BiH.

Šta je potrebno uraditi prije odlaska na put da biste dobili besplatan ino-obrazac?

-javiti se porodičnom ljekaru, koji izdaje uvjerenje o zdravstvenom stanju, odnosno sposobnosti za put

-na osnovu uvjerenja porodičnog ljekara u nadležnoj poslovnici Fonda dobijate ino-obrazac

- sa ino-obrascem javiti se zdravstvenom osiguranju zemlje gdje se putuje, koje izdaje bolesnički list koji je moguće koristiti poput zdravstvene knjižice

- u hitnim slučajevima ino-obrazac moguće dati direktno u zdravstvenoj ustanovi u zemlji gdje se boravi, a iz nje će kontaktirati FZO

- ako se desi da i pored ino-obrasca platite usluge, ponijeti račune i tražiti refundaciju troškova od Fonda

(Glas Srpske)

Komentari / 0

Ostavite komentar