Анализа, ЕП - представљамо... Група Б – "Нови" Албион, ЦСКА у малом и Гарет Бејл!

Наизглед група у којој се унапред знају две селекције које ће директно у осмину финала, али која би могла да донесе и изненађења.

Фудбал 10.06.2016 | 08:30
Анализа, ЕП - представљамо... Група Б – "Нови" Албион, ЦСКА у малом и Гарет Бејл!

Први "носилац" је свакако Енглеска која у новом руху опет обећава много, али по правилу разочара. Рој Хоџсон се одлучио за неискусан тим у којем све карте баца на нападаче.

Главни "изазивач" је Русија, домаћин следећег Мундијала годинама гради тим који се заснива на носиоцима игре московског ЦСКА, а и тренер им је исти.

Велс и Словачка су дебитанти, који ће зависити пре свега од појединаца, иако игру базирају на јакој одбрани и дисцилинованој тимској игри.

Очекује се да Енглези без већих проблема буду међу прва два, да се Руси и Велшани боре за друго место које води директно у наредну фазу, а Словачка из позадине можда да им поквари планове. У игри је и трећа позиција јер четири најбоља иду такође даље.

Група Б, распред:
И коло (11. јун): 18х Велс – Словачка (Бордо), 21х Енглеска – Русија (Марсеј)
ИИ коло (15/16. јун): 15х Русија – Словачка (Лил), 15х Енглеска – Велс (Ланс)
ИИ коло (20. јун): 20х Словачка – Енглеска (Ст Етјен), Русија – Велс (Тулуз)

Енглеска – да ли је напад довољан за успех?

Историја: Колевка фудбала никада се није радовала титули првака Евопе. "Албион" је трофеју најближи био 1996. када је као домаћин заустављен у полуфиналу од потоњег шампиона Немачке, на пенале. Енглези су давне 1968. били трећи, након пораза од Југославије у полуфиналу, на турниру у Италији на којем су учествовале само четири селекције. То им је било и прво ЕП, а осим раније поменутог који су организовали, учествовали су на још шест турнира. На последња два су стигли до четвртфинала (нису играли на ЕП 2008).

Славна генерација: полуфинале 1996: Дејвид Симен – Стјуарт Пирс, Тони Адамс, Гарет Саутгејт,Пол Инс, Дејвид Плат, Пол Гаскојн, Дерен Андертон, Стив Мекманаман, Теди Шерингем, АланШирер (резерве: Тим Флауерс, Ник Бамбри, Сол Кембел, Лес Фердинанд, Фил Невил, Стив Стоун, Роби Фаулер, Иан Вокер).

Звезде: "Транзиција" је учинила своје, Енглеска више нема много "суперстарова" у саставу, али коначно личи на компактан тим. Вођа ове екипе је најбољи стрелац у историји Албиона ВејнРуни, који сада неће имати голгетерску мисију, штавише, могао би да као у најбоља времена код Сер Алекса Фергусона игра у везном реду и креира акције својим центарфоровима. Главну адут у нападу биће Хари Кејн.

Најбољи стрелац Премијер лиге је сазрео у последње две сезоне па се од њега очекује да уз "Вазу" буде један од вођа тима. Нападач Тотенхема спада у групу "традиционалних" нападача, представља својеврсну комбинацију Тедија Шерингема и Алана Ширера. За разлику од ранијих година нећемо издвојити ниједног штопера или везисту, већ још само голмана.

Годинама је та позиција била "рак рана" енглеског тима, па ће Џо Харт имати велику одговорност у Француској. Пред најбољим играчким годинама, голман Ситија је протеклих сезона стекао огромно искуство играјући у Лиги шампиона и борећи се за титулу у ПЛ, што би требало да буде његов велики адут.

Селектор: Након година тражења правог човека за селектора у звучним именима, на ту функцију 2012. сео је не толико атрактиван, али човек препун искуства и пре свега квалитета.Рој Хоџсон у протекле четири године није остварио неки већи успех са Енглеском, али "Албион" бар коначно личи на складан тим који се не мучи у квалификацијама. "Преживео" је одлазак "златне генерације" и дебакл на Мундијалу у Бразилу, те укомпоновао екипу са момцима који су неочекивано заблистали у последње две године. Ово му је последња шанса да покаже нешто конкретно са тимом.

Икс фактор: Одбрана. Хери Кејн и Џејми Варди су заједно постигли 49 голова у Премијер лиги ове сезоне и не би требало да се зауставе. Са Вејном Рунијем и Рахимом Стерлингом као подршком, напад би требало да будеглавни адут "Албиона". Због тога је кључни фактор тима одбрана, која не обећава много, што због имена што због (не)искуства, па ако одради свој део посла, Енглези имају чему да се надају.

Наша прогноза: Енглези су нас навикли на разочарања, али нема сумње да нас могу и позитивно шокирати. Група не би требало да буде проблематична, а најмање што очекујемо је четвртфинале.

Русија – "армијска" формула у "Зборнаји"

Историја: Једини првак Европе у групи, додуше као Совјетски савез 1960, управо у Француској. Совјети су у финалу ЕУРО победили Југославију 2:1 после продужетака. "Зборнаја" је у наредних 12 година играла још два финала, у Шпанији и Белгији, те треће 1988. у Немачкој. Од распада СССР пет пута је учествовала на континенталним шампионатима, а само је 2008. успела да прође у групу, и стигне до полуфинала. На крају је завршила као трећа у Аустрији и Швајцарској.

Славна генерација: Те 1960. Совјети су у финалу ЕУРО победили Југославију 2:1 после продужетака. Галић је донео вођство "Плавима" у 43. минуту, али већ у четвртом минуту другог дела игре Метревели погађа за 1:1. Тријумф Совјетима донео је Понедељник у 113. минуту игре на Парку принчева. Састав: Лав Јашин – Гиви Чокели, Анатолиј Крутиков, АнатолиМесљонкин – Јури Војнов, Игор Нето (к) – Слава Метревели, Валентин Бубукин – Валентин Иванов,Михајл Мески – Виктор Понедељник.

Звезде: Требало је то да буде Алан Дзагојев, али се кључни играч тима у тактици Слутског, у оба његова тима, повредио. У сваком случају, напад ће бити врло битан за Русе, потпуно је подбацио у Бразилу, па се много очекује од Александра Кокорина и првог стрелца у квалификацијама Артјома Дзјубе. На голу је поуздани Игор Акинфејев, одбрана заједно има можда и век играчког искуства, а Сергеј Игнашевич и браћа Васили и Алексеј Березуцкису се практично сродили колико дуго играју заједно у ЦСКА.

Селектор: Долазак првог руског тренера после скоро десет година препородио је тим. Иако дочекан са много скептицизма, Леонид Слутски је савршено укомпоновао екипу са неколико сјајних играча и без помпе која је пратила преплаћеног Фабија Капела везао четири победе за неочекиван директан пласман у Француску. У међувремену је са ЦСКА постао шампион Русије, али су навијачи и даље скептични у вези с њим на челу репрезентације.

Икс фактор: Одбрана. То краси руски тим од доласка Слутског, примили су само један гол на четири квалификациона меча која је водио, а то ће бити кључни адут тима и на ЕП. Руси ће се са Енглеском и Велсом борити за два места која воде директно у другу рунду, а најјачи адути тимова са Британије је управо напад, па будућност "Зборјане" у Француској зависи од његовог заустављања. Са просеком старости од скоро 30 година, неискуство не може бити изговор.

Наша прогноза: Меч са Велсом ће бити кључан за даљи пласман, а с обзиром да ће проћи и четири од шест трећепласираних екипа осмина финала не сме бити доведена у питање. Ако стигну до очекиваног другог места, тамо ће их чекати вероватно Аустрија, па би четвртфинале требало да буде најмање што овај тим може.

Велс – Све очи на Бејлу

Историја: Први пут у историји Велс ће играти на Европском првенству. Ово је тек друго велико такмичење за "Змајеве", прво после 58 година и СП у Шведској. Најближи су били 1976. када их је Југославија зауставила у четвртфиналу "квалификација", били су солидни током 80-их, али без главног корака, да би таворили на маргинали док Марк Хјуз није покренуо искру, а Гери Спис посејао семе за актуелни успех. Дакле, шта год да ураде, писаће своју историју, а могу да изненаде.

Славна генерација: четвртфиналисти на СП 1958: Џек Келси, Стјуарт Вилијамс, Мел Хопкинс, ДерекСаливен, Мел Чарлс, Дејвид Бовен, Тери Медвин, Рон Хјуит, Ајвор Олчурч, Клиф Џонс, КолинВебстер.

Звезде: Алфа и омега овог тима је Гарет Бејл. Звезда Реал Мадрида је са седам голова предводио свој тим у квалификацијама до историјског пласмана на ЕП. Док у Реалу често напада из другог плана јер је прва опција Кристијано Роналдо, у репрезентацији се цела игра тима своди на њега. Осам од својих 19 голова за репрезентацију је постигао у последње две године, па се може рећи да је на врхунцу репрезентативне форме. Главна подршка свакако ће му бити плејмејкер Арсенала Арон Рамзи, те увек поуздани голман Вејн Хенеси, Ешли Вилијамс, Џо Ален и Нил Тејлор.

Селектор: Поверење, то је најбоља реч која може да опише еру Криса Колмена на челу Велса. Након што је дошао на место селектора после трагичне смрти Герија Спида, Колмен је доживео пет пораза у низу, укључујући и дебакл од Србије са 6:1 у Новом Саду. Размишљао је о одласку, али је Савез веровао у њега. Након што је постао први селектор са поменутим низом пораза, првенац је славио против Шкотске, био је врло близу СП у Бразилу, а сада је први селектор који је одвео "Змајеве" на континентални шампионат. Изузетно чврста одбрана, агресиван везни ред и Гарет Бејл, то је његова "магична" формула.

Икс фактор: Већ неколико пута поменути Гарет Бејл. Уколико највећа звезда тима буде на нивоу, уколико успе да се одбрани од очекиваног притиска ривала, тада ће и Велс моћи да буде опасност по ривале. Наравно, Рамзи и Ален свакако могу да буду претња, али све зависи од Бејла.

Наша прогноза: Са Русима би требало да се боре за друго место и директан пласман у осминуфинала, у супротном, могу да се "провуку" као једна од четири најбоље трећепласиране селекције, али пласман даље од 16 најбољих би било равно сензацији.

Словачка – ако су могли добити Италију...

Историја: Још један дебитант у групи који се нада изненађењу. Словачка се налази у златној ери свог фудбала јер јој је ово друго велико такмичење у историји, друго у последњих шест година. На Мундијалу у ЈАР су стигли до осмине финала, победивши Италију, па се надају сличном сценарију.

Славна генерација: Тим који је победио првака света, Италију, 3:2 на СП: Јан Муча – Радослав Забавник, Јан Ђурица, Мартин Шкртел, Петер Пекарик – Мирослав Стох, Јурај Куцка, Здено Штрба, Марек Хамшик – Роберт Витек – Ерик Јендришек. (Резерве: Камил Копунек, Мартин Петраш, Станислав Шестак).

Звезде: У веома искусном тиму издваја се неколико имена која су годинама у врху европског фудбала, а главни адут ове селекције је офанзивни везиста Наполија Марек Хамшик. "Мозак" овог тима и један од најбољих стрелаца селекције ће бити главна мета противничких дефанзиваца. Велику подршку требало би да има у виду Мирослава Стоха и Јураја Куцке, који у ногама имају изузетно "јаке" сезоне у Турској и Италији. С друге стране, одбрана се заснива на Мартину Шкртелу, који игра вероватно последње велико такмичење, али има неколико веома искусних саиграча што је и главни адут Словака. У врху напада Словаци немају конкретну претњу ривалима.

Селектор: Као и увек Словаци су остали одани својим стручњацима (ниједан страни селектор), па је 2013. поверење добио искусни Јан Козак, који је радио искључиво у домовини. Упркос томе његову селекцију чине махом интернационалци, а док се у одбрани ослања на момке који су при крају каријере, у везном реду има значајно свежију поставу са тек двојицом играча са 30+ година. Његов тим ретко прима голове, а чврсте дуеле решева углавном на мали број голова.

Икс фактор: Иако је снага Словачке у екипи и заједничком раду, на великим такмичењима се истичу велики играчи, па ће резултат овог тима умногоме зависити управо од појединаца, односно поменутог Марека Хамшика. Уколико буде имао довољно слободе и инсипирације у игри, и Словацима ће бити лакше, пре свега у дуелу са фаворитима.

Наша прогноза: Словачка је уз Велс аутсајдер у групи, можда и главни, па ће дуел са "Змајевима" бити пресудан за овај тим у борби бар за трећу позицију. Уколико не направе сензацију против Енглеза и Руса, групна фаза би требало да буде лимит за овај тим.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар