Да ли је ово будућност јавног градског превоза?

У Кини је представљена макета такозваног издигнутог аутобуса који би могао да буде једно од јефтинијих решења за превазилажење саобраћајних гужви у великим градовима те земље и смањење загађења ваздуха.

Информационе технологије 26.05.2016 | 13:52
Да ли је ово будућност јавног градског превоза?

Тенденција у већини светских метропола је измештање јавног градског превоза испод земље. Међутим, изградња метроа је веома скупа и дуготрајна. Због тога су Кинези кренули у супротном смеру - у висину, уместо у подземље.

Концепт Трансит Елеватед Бус (ТЕБ), који је приказан на Сајму високе технологије у Пекингу, подразумева изградњу возила које представља комбинацију аутобуса и лаког метроа. Погледајте макету овог футуристичког превозног средства која је изложена у Пекингу.

ТЕБ је дугачак 32, широк 8, а висок 4,6 метара и може да прими до 1.200 путника. Возило користи посебне шине-вођице, при чему је средњи део издигнут тако да испод њега може несметано да се одвија аутомобилски саобраћај.

Међутим, због своје конструкције и величине, ТЕБ би могао да се користи само у широким булеварима и приградским саобраћајницама, попут аутопутева који воде до аеродрома. Процењује се да би увођење ове врсте јавног превоза било пет пута јефтиније од изградње мреже лаког метроа.

Први пробни ТЕБ аутобус требало би да почне да саобраћа у граду Qинхуангдао на северу Кине до краја 2016. године.

Б 92

фото:миррор

 

Коментари / 0

Оставите коментар