Анализа: Селтик, стој! Дошла ''Полиција''!

Ренџерс се после четири сезоне вратио у Премијер лигу с намером да свргне мрског ривала!

Фудбал 09.04.2016 | 21:20
Анализа: Селтик, стој! Дошла ''Полиција''!

Славни Ренџерс је можда узлетео у уторак увече ка новим висинама након што се и званично вратио у шкотску Премијер лигу после четири године одсуства, али менаџер Марк Ворбартон зна да његовог феникса са Ајброкса тек сада очекује почетак новог лета.

Шампањац који се хладио од суботе, када су примили гол од Рејт Роверса у надокнади времена, у уторак увече је дефинитивно отворен на препуном Ајброксу где је Думбартон савладан са 1:0, голом Таврнијеа у 50. минуту. Али трофеј победника Чемпионшипа (друге лиге) који припада Полицајцима, тешко да ће наћи места у трофејној сали славног клуба поред чак 54 титуле шампиона Шкотске.

Ожиљци из претходне четири године, након финансијског краха из 2012. године и пада за три ранга ниже, у лигу у којој се гостовало по местима као што су Алоа, Елџин и Бервик, као и понижење када су поражени у финалу Лига купа од Реит Роверса 2014. остаће им урезани за сва времена. Иако је многима лакнуло када се Глазгов Ренџерс вратио у Премијер лигу, већина је већ почела да кује план како срушити мрског ривала Селтик, који је близу пете узастопне титуле.

Можда на Ајброксу постоји велика амбиција, али после четворогодишнег снебивања по разним лигама у којима су забележили 104 победе, 26 нерешених и 16 пораза, и у шта је легендарни Али Мекоист уградио три године свог живота, Ворбартон нема намеру да седи и ужива на ловорикама.

Садашњи менаџер Полицајаца добро зна важност размишљања унапред, па док показује да уме да приштеди на трансфер пијаци очекује да истоверемено буде награђен за успех који је постигао, солидном свотом новца за летњи шопинг. И зна Ворбартон да је окршај са Селтиком у полуфиналу шкотског купа наредног викенда много већи улог него борба за пласман у финале, посебно након што је легендарни капитен Зелених Нил Ленон рекао да није сигуран да је некадашњи менаџер Брентфорда спреман за Олд фирм дерби.

“Ако не можете да се носите са атмосфером дербија, немојте да се бавите овим послом”, порука је Ворбартона, човека који очито има петљу.

Заиста, чак и пре него што се Ренџерс званично вратио у Премијер лигу, менаџера Полицајаца су новинари питали да ли ће његов тим моћи следеће сезоне да буде изазивач Селтику у борби за титулу.

“Очекујем да уђемо спремни у нову сезону и будемо врло конкурентни. Када кажем врло конкурентни, мислим да будемо тим који ће бити врло, врло тешко победити и сломити, а да ћемо у утакмице улазити са претпоставком да ћемо победити. Нећу да седим овде и поручујем да нећемо да се боримо за титулу, али нећу ни да вам кажем да ћемо да је освојимо”, поручио је Ворбартон.

Оно што је јасно је да ће одлуке менаџера око појачња током лета бити од фундаменталне важности за очекивања навијача. Ослањајући се на своје искуство из енглеских нижих лига његава ангажовања Мартина Вагхорна, Џејмса Тавернијеа и Веса Фодерингама показала су се као успешна, док је Хари Форестер, који је менаџеров љубимац из Брентфорда који је стигао у јануару, већ показао да ће бити велико појачање за следећу сезону.

Финансијски, Ренџерс је у вероватно у мало бољем положају него пре четири године када је испао из Премијер лиге, али је цена повратка и у Премијерлигу евидентана, јер су навијачи бојкотовали претходну упаву, када је пријављен губитак повећан за 11 одсто, односно чак за око 12.000.000 евра закључно са јуном 2015. године.

Варбартон је међутим уверен да ће добити новац да појача екипу, додајући да управни одбор није рекао не.
“Далеко од тога. Пружили су ми подршку за идеје”, открио је менаџер Ренџерса, али то више говори да је он изабрао да искористи време славља у уторак увече и укаже на разлику у платежној моћи између шкотских и енглеских клубова која је евидентна.
“Ако наставимо да игноришемо ту чињеницу, наставићемо да плаћамо цену”, упозорио је Варбартон.

Јесте да је уживање поново гледати Олд фирм, али иако се Ренџерс вратио у шкотску елиту, њихов менаџер, очигледно, добро зна колика је цена свега тога.

За крај, погледајте и како је после меча изгледало славље навијача Ренџерса заједно са Ендијем Халидејом, њиховим мезимцем, локалним момком из Глазгова који се прошлог лета вратио у клуб.

Коментари / 0

Оставите коментар