Analiza: Seltik, stoj! Došla ''Policija''!

Rendžers se posle četiri sezone vratio u Premijer ligu s namerom da svrgne mrskog rivala!

Fudbal 09.04.2016 | 21:20
Analiza: Seltik, stoj! Došla ''Policija''!

Slavni Rendžers je možda uzleteo u utorak uveče ka novim visinama nakon što se i zvanično vratio u škotsku Premijer ligu posle četiri godine odsustva, ali menadžer Mark Vorbarton zna da njegovog feniksa sa Ajbroksa tek sada očekuje početak novog leta.

Šampanjac koji se hladio od subote, kada su primili gol od Rejt Roversa u nadoknadi vremena, u utorak uveče je definitivno otvoren na prepunom Ajbroksu gde je Dumbarton savladan sa 1:0, golom Tavrnijea u 50. minutu. Ali trofej pobednika Čempionšipa (druge lige) koji pripada Policajcima, teško da će naći mesta u trofejnoj sali slavnog kluba pored čak 54 titule šampiona Škotske.

Ožiljci iz prethodne četiri godine, nakon finansijskog kraha iz 2012. godine i pada za tri ranga niže, u ligu u kojoj se gostovalo po mestima kao što su Aloa, Eldžin i Bervik, kao i poniženje kada su poraženi u finalu Liga kupa od Reit Roversa 2014. ostaće im urezani za sva vremena. Iako je mnogima laknulo kada se Glazgov Rendžers vratio u Premijer ligu, većina je već počela da kuje plan kako srušiti mrskog rivala Seltik, koji je blizu pete uzastopne titule.

Možda na Ajbroksu postoji velika ambicija, ali posle četvorogodišneg snebivanja po raznim ligama u kojima su zabeležili 104 pobede, 26 nerešenih i 16 poraza, i u šta je legendarni Ali Mekoist ugradio tri godine svog života, Vorbarton nema nameru da sedi i uživa na lovorikama.

Sadašnji menadžer Policajaca dobro zna važnost razmišljanja unapred, pa dok pokazuje da ume da prištedi na transfer pijaci očekuje da istoveremeno bude nagrađen za uspeh koji je postigao, solidnom svotom novca za letnji šoping. I zna Vorbarton da je okršaj sa Seltikom u polufinalu škotskog kupa narednog vikenda mnogo veći ulog nego borba za plasman u finale, posebno nakon što je legendarni kapiten Zelenih Nil Lenon rekao da nije siguran da je nekadašnji menadžer Brentforda spreman za Old firm derbi.

“Ako ne možete da se nosite sa atmosferom derbija, nemojte da se bavite ovim poslom”, poruka je Vorbartona, čoveka koji očito ima petlju.

Zaista, čak i pre nego što se Rendžers zvanično vratio u Premijer ligu, menadžera Policajaca su novinari pitali da li će njegov tim moći sledeće sezone da bude izazivač Seltiku u borbi za titulu.

“Očekujem da uđemo spremni u novu sezonu i budemo vrlo konkurentni. Kada kažem vrlo konkurentni, mislim da budemo tim koji će biti vrlo, vrlo teško pobediti i slomiti, a da ćemo u utakmice ulaziti sa pretpostavkom da ćemo pobediti. Neću da sedim ovde i poručujem da nećemo da se borimo za titulu, ali neću ni da vam kažem da ćemo da je osvojimo”, poručio je Vorbarton.

Ono što je jasno je da će odluke menadžera oko pojačnja tokom leta biti od fundamentalne važnosti za očekivanja navijača. Oslanjajući se na svoje iskustvo iz engleskih nižih liga njegava angažovanja Martina Vaghorna, Džejmsa Tavernijea i Vesa Foderingama pokazala su se kao uspešna, dok je Hari Forester, koji je menadžerov ljubimac iz Brentforda koji je stigao u januaru, već pokazao da će biti veliko pojačanje za sledeću sezonu.

Finansijski, Rendžers je u verovatno u malo boljem položaju nego pre četiri godine kada je ispao iz Premijer lige, ali je cena povratka i u Premijerligu evidentana, jer su navijači bojkotovali prethodnu upavu, kada je prijavljen gubitak povećan za 11 odsto, odnosno čak za oko 12.000.000 evra zaključno sa junom 2015. godine.

Varbarton je međutim uveren da će dobiti novac da pojača ekipu, dodajući da upravni odbor nije rekao ne.
“Daleko od toga. Pružili su mi podršku za ideje”, otkrio je menadžer Rendžersa, ali to više govori da je on izabrao da iskoristi vreme slavlja u utorak uveče i ukaže na razliku u platežnoj moći između škotskih i engleskih klubova koja je evidentna.
“Ako nastavimo da ignorišemo tu činjenicu, nastavićemo da plaćamo cenu”, upozorio je Varbarton.

Jeste da je uživanje ponovo gledati Old firm, ali iako se Rendžers vratio u škotsku elitu, njihov menadžer, očigledno, dobro zna kolika je cena svega toga.

Za kraj, pogledajte i kako je posle meča izgledalo slavlje navijača Rendžersa zajedno sa Endijem Halidejom, njihovim mezimcem, lokalnim momkom iz Glazgova koji se prošlog leta vratio u klub.

Komentari / 0

Ostavite komentar