Анализа: Суперлига Србије - игралиште за талентоване дјечаке!

ОФК предњачи, Живковић и Јовић међ најискуснијим вршњацима! Испред Србије само су Хрватска, Словенија и Холандија. Испред Романтичара само загребачка Локомотива.

Фудбал 18.03.2016 | 22:40
Анализа: Суперлига Србије - игралиште за талентоване дјечаке!

Није то баш за похвалу, јер колико год да је тачно да сиромашне фудбалске земље морају да живе од продаје играча толико је тачно и да српски клубови најталентованије дечаке углавном пуштају пре но што навијачи стигну да им запамте лице. Али вреди нотирати. Према истраживању Институа за спортске студије у Нојштателу (ЦИЕС) Суперлига је на четвртом месту у Европи по шанси коју пружа младим играчима.

Критеријум је да играч има 22 или мање година, а период који је праћен је онај између 1. јула 2009. и 31. децембра 2015. године. У то време хајде да кажемо “У22 играчи“ су у Србији играли 22,5 одсто времена, а само 2,6 процената отишло је на младе странце. Испред Србије су само Хрватска на првом месту (28,7%), па Словенија (27,8%) и Холандија (24,1) која се мало разликује јер у њој игра и нешто већи број странаца (6,5%). Иза су земље попут Норвешке, Финске, Словачке, док су на дну Кипар, Турска, Русија, па и велике европске силе какве су Енглеска, Италија и Шпанија у којима се пре свега размишља о резултату због чега са свих страна стижу најбољи и већ доказани фудбалери.

Изузетак је пре свега немачка Бундеслига у којој 14,5 одсто времена припада младим играчима што је скоро дупло више прилика но што они добијају у премијер лиги или Серији А (7,5%).

На клупском нивоу, предњачи загребачка Локомотива, незванична филијала Динама (52,4%), док је на другом месту ОФК Београд (43%), а трећи Фајенорд (39,8%). У ТОП 5 лига Европе одскачу Шалке (25%), Тулуз (24,2%), Бајер Леверкузен (20,7%), у Енглеској Ливерпул са 14,7%. На дну су АЕЛ (0,2%), Стоук и Јувентус са по 0,4%, па Челси (0,5%), Манчестер Сити (1,4%)...

Кад су у питању играчи, ЦИЕС је у једначину урачунао и спортски ниво клубова, па се тако дошло до занимљивих података који, између осталог, кажу да су суспендовани вундеркинд Паризана Андрија Живковић и доскорашњи нападач Црвене звезде Лука Јовић у групи најискуснијих међ вршњацима. Живковић је седми у групи играча рођених 1996. године који не играју у једној од пет најјачих лига Европе, Јовић девети у класи 97.

Коментари / 0

Оставите коментар