Analiza: Superliga Srbije - igralište za talentovane dječake!

OFK prednjači, Živković i Jović međ najiskusnijim vršnjacima! Ispred Srbije samo su Hrvatska, Slovenija i Holandija. Ispred Romantičara samo zagrebačka Lokomotiva.

Fudbal 18.03.2016 | 22:40
Analiza: Superliga Srbije - igralište za talentovane dječake!

Nije to baš za pohvalu, jer koliko god da je tačno da siromašne fudbalske zemlje moraju da žive od prodaje igrača toliko je tačno i da srpski klubovi najtalentovanije dečake uglavnom puštaju pre no što navijači stignu da im zapamte lice. Ali vredi notirati. Prema istraživanju Institua za sportske studije u Nojštatelu (CIES) Superliga je na četvrtom mestu u Evropi po šansi koju pruža mladim igračima.

Kriterijum je da igrač ima 22 ili manje godina, a period koji je praćen je onaj između 1. jula 2009. i 31. decembra 2015. godine. U to vreme hajde da kažemo “U22 igrači“ su u Srbiji igrali 22,5 odsto vremena, a samo 2,6 procenata otišlo je na mlade strance. Ispred Srbije su samo Hrvatska na prvom mestu (28,7%), pa Slovenija (27,8%) i Holandija (24,1) koja se malo razlikuje jer u njoj igra i nešto veći broj stranaca (6,5%). Iza su zemlje poput Norveške, Finske, Slovačke, dok su na dnu Kipar, Turska, Rusija, pa i velike evropske sile kakve su Engleska, Italija i Španija u kojima se pre svega razmišlja o rezultatu zbog čega sa svih strana stižu najbolji i već dokazani fudbaleri.

Izuzetak je pre svega nemačka Bundesliga u kojoj 14,5 odsto vremena pripada mladim igračima što je skoro duplo više prilika no što oni dobijaju u premijer ligi ili Seriji A (7,5%).

Na klupskom nivou, prednjači zagrebačka Lokomotiva, nezvanična filijala Dinama (52,4%), dok je na drugom mestu OFK Beograd (43%), a treći Fajenord (39,8%). U TOP 5 liga Evrope odskaču Šalke (25%), Tuluz (24,2%), Bajer Leverkuzen (20,7%), u Engleskoj Liverpul sa 14,7%. Na dnu su AEL (0,2%), Stouk i Juventus sa po 0,4%, pa Čelsi (0,5%), Mančester Siti (1,4%)...

Kad su u pitanju igrači, CIES je u jednačinu uračunao i sportski nivo klubova, pa se tako došlo do zanimljivih podataka koji, između ostalog, kažu da su suspendovani vunderkind Parizana Andrija Živković i doskorašnji napadač Crvene zvezde Luka Jović u grupi najiskusnijih međ vršnjacima. Živković je sedmi u grupi igrača rođenih 1996. godine koji ne igraju u jednoj od pet najjačih liga Evrope, Jović deveti u klasi 97.

Komentari / 0

Ostavite komentar