Зашто авиони још увијек имају пепељаре?

Реците некоме ко је млађи од 18 година да је пушење у авиону некад било нормална ствар и погледаће вас са крајњом неверицом.

Путовања 03.03.2016 | 08:57
Зашто авиони још увијек имају пепељаре?

С обзиром на то да данас на западу није дозвољено пушити чак ни у одређењим парковима, пушење у авиону чини се као права лудост.

Међутим, некада је било могуће купити цигарете од авионске посаде и безбрижно повући дим на висини од 9.000 метара.

Упркос томе што је ова пракса забрањена крајем 90-их, пепељаре из неког разлога нису уклоњене.

Зашто?

Према листи минималне опреме америчке Федералне управе за авијацију, пепељара у тоалету авиона законска је обавеза, пише "Телеграф".

Управа је проценила да, ако би се десило да неко осети потребу да повуче дим, највероватније би забрањену радњу обавио у тоалету.

Како бацање пикавца у канту може да проузрокује пожар, најбоље би било за сваки случај у врата тоалета уградити пепељару.

Штавише, уколико се нека од пепељара оштети, правила налажу да мора бити поправљена или замењена у року од 10 дана (за случај да је бар 50 одсто пепељара у авиону функционално, иначе се рок скраћује на 3 дана).

И заиста, 2009. године јављено је да је лет компаније “Бритиш Ервејз” одложен јер је особље тражило пепељару.

Некоме овај протокол можда може деловати смешно, али 1973. године 123 путника је погинуло на лету компаније Вариг из Рио де Жанеира ка Паризу, када се Боинг 707 запалио због пикавца који је бачен у канту. Том приликом кабина пилота се испунила димом и он је био приморан да приземљи летелицу око 15 километара јужно од француске престонице.

Б 92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

инглиш

04.03.2016 07:39

“Бритиш Ервејз”

ОДГОВОРИТЕ
Name

пилот

04.03.2016 08:21

пуси се у авиону иза затворених врата.

ОДГОВОРИТЕ