Петковић: Ратнички, а пријатељски на "Змајеве"!

Селектор Швајцарске Владимир Петковић изјавио је да ће његов тим у пријатељској утакмици против Босне и Херцеговине 29. марта у Цириху ићи на побједу.

Фудбал 17.02.2016 | 22:40
Петковић: Ратнички, а пријатељски на "Змајеве"!

У интервјуу за сарајевско "Ослобођење", познати стручњак из БиХ, који је кормилар Швајцараца је нагласио да се побједама ствара позитиван менталитет и због тога је важно побјеђивати у сваком мечу.

"Никад не играм на неријешено. Драго ми је да смо успјели уговорити ову утакмицу која ће бити ратничка, али и пријатељска у границама коректности. Биће одиграна пред пуним стадионом и на њу ће доћи пуно Босанаца из Швајцарске, Аустрије и Њемачке. У свакој утакмици је важан резултат, а Швајцарској је циљ да одигра четири пријатељска меча са четири различита противника. Четири дана прије утакмице са БиХ, гостоваћемо код Републике Ирске у Дублину, а још ћемо играти са Белгијом и Молдавијом", изјавио је Петковић за сарајевски лист.

Некадашњи фудбалер Сарајева сматра да ће провјере са БиХ и Ирцима бити интересантне.

"Ирци играју чврсто, слично као противник на Европском првенству Румуни, који су добили само два гола у десет утакмица (у квалификацијама за ЕП). Увијек очекујем позитиван резултат и играм да побиједим. Пријатељске утакмице знају бити незгодне због пуно измјена око 60. минута. БиХ неће наступити у истом саставу против Швајцарске као раније јер нема пуно могућности за провјере које су у марту, мају и јуну. Тада може све испробавати како би у септембру стартовала максимално у квалификацијама за Свјетско првенство 2018. у Русији".

Петковић сматра да "змајеви" имају добру базу играча у нападу, али зависи у којем ће периоду они бити у форми.

"За БиХ ће наступити фудбалери који играју у Италији и Њемачкој. Играће и мој бивши играч Сенад Лулић. Поздравићу их све као и људе из руководства Фудбалског савеза БиХ, са којима сам разговарао прије неколико седмица у Сарајеву".

Петковић је нагласио да је обавеза Швајцараца да прођу у осмину финала ЕУРО 2016 у Француској, мада сматра да то неће бити једноставно.

"Први меч је дерби против Албаније, у чијим редовима наступа шест играча поријеклом из Швајцарске, док је у Швајцарској десет играча који су рођени у Албанији, Косову и Македонији. За Швајцарску ће играти фудбалер Борусије из Менхенгладбаха Гранит Чака против брата Тауланта Чаке из Базела. Овакве утакмице пуне су емоција. Важно је да се играчи емотивно не потроше. Желимо обезбиједити даљи пласман у двије утакмице против Албаније и Румуније, како бисмо играли за прво мјесто са Француском".

Петковић тврди да је уз пласман међу 16 најбољих, битно коју ће позицију екипа заузети у групи.

"Прво мјесто даје предност како бисмо могли изборити још већи успјех. У мечевима на испадање, свашта се може десити. На великм такмичењима било је изненађења до одређене границе, обично до полуфинала. Надам се да ће Швајцарска изненадити и доспјети даље него што је икад била на првенствима Европе. На ЕП никад није прошла у други круг, док је на Мундијалу била у међу 16 најбољих. Све преко осмине финала био би велики добитак".

Некадашњи тренер Лација, Сиона, Белинцоне, Малкантонеа Агно, Лугана, Јанг Бојса и Самсунспора убраја неколико селекција у фаворите за наслов првака "Старог континента".

"То су Њемачка, домаћин Француска, која има јаку екипу, али скоро двије године није играла такмичарске утакмице, Италија, Белгија, те Енглеска са младим и перспективним тимом. Њу многи заборављају, а фаворит је и Шпанија. Резултати ће зависити и од форме репрезентативаца и да ли ће бити уморни од клупске сезоне. Биће тешко изборити полуфинале", констатовао је Петковић.

Реномирани стручњак из Сарајева каже да је проширење шампионата са 16 на 24 репрезентације пун погодак.

"По квалитету, Холандија заслужује пласман у завршницу, али је остала код куће. Пласман на ЕП добро ће доћи већем броју селекција да стекне искуство играња на великим такмичењима. Еуро је на нивоу завршнице Свјетског првенства, на којем има трећеразредних екипа а којих је мање на ЕП-у", изјавио је Петковић.

Коментари / 0

Оставите коментар