Видео - Томић: Живковић? Незгодно је!

Нови тренер Партизана причао о статусу свог најталентованијег играча, о вредностима које жели да успостави, о "вечитом" дербију...

Фудбал 18.01.2016 | 22:20
Видео - Томић: Живковић? Незгодно је!

Иван Томић у четвртак је почео прве припреме са екипом Партизана. Као "црно-бело дете" прионуо је на посао са ентузијазмом и великим плановима, али као што знамо, услови за рад у српском фудбалу су ретко када идеални.

Тако ће и Томић вероватно морати "у ходу" да уиграва појачања и да се мири са одласцима најбољих, као што су прошле године у ово време отишли Петар Шкулетић и Данко Лазовић.

Редове Партизана у актуелној паузи су напустили Грбић, Шапоњић и Бабовић, а не би било изненађење да њиховим стопама крене "златни орлић" Андрија Живковић.

Ево шта је Томић на ту тему рекао у интервјуу за "Спорт клуб".

"Он као млад играч, већ исказаног квалитета, мора да се третира као носилац игре и један од стубова Партизана. С обзиром на његове године, сасвим је сигурно да му уопште не би шкодило да још неко време проведе код нас. Да се још више докаже и потврди, да ради на стварима које су му потребне, јер играч може да напредује и са 30 или 33 године, а камоли са 19-20".

Томић истиче да играч који се дуже времена задржи у клубу, касније ужива много већи углед код навијача и у јавности.

"Андрија би могао да остави фантастичан утисак, као неко ко је остао дуже у Партизану, ко није отишао приликом прве могућности за то, него је сачекао да сазри и отишао у правом тренутку и за њега и за клуб. У том случају би направио спој са навијачима и јавношћу за цео живот. Осетиће ту енергију када буде долазио на празнике, Божиће, да игра за репрезентацију..."

Стратег црно-белих мисли да Живковић интимно има баш такву жељу, али да се на другом "тасу" налази његов уговор, који истиче у јуну ове године.

"Ако остане до јуна, Партизан ће тада остати без играча од кога је требало да заради одређени новац и тако обезбеди вишемесечно функционисање клуба. Наравно да бих ја желео да он остане и да продужи уговор, али ми је страшно важно и да Партизан функционише, да има капитал, да може да измирује договорене обавезе. Дакле, ситуација је врло комплексна, а за мене као тренера и врло незгодна".

Томић је додао да се нада "доласку одређених играча", уз ограду да "Партизан и у овом тренутку има респектабилан играчки кадар".

Иако признаје да је неискусан у тренерском послу, Иван Томић сматра да после 11 година у Партизану има другу врсту искуства, која је такође важна.

"Учествовао сам у великим победама и тешким поразима, мислим да доста добро познајем менталитет навијача Партизана, шта је то што желе и очекују, какав психолошки профил играча је потребан да би могао да понесе грб и дрес Партизана, који је јако тежак. Мислим да све што сам прошао у клубу може много да ми користи".

Жеља му је да играчи по завршетку утакмице, без обзира на резултат, могу уздигнута чела да се окрену према трибинама, свесни да су дали све од себе.

"Немогуће је увек задовољити навијаче и јавност, али они ће очекивати да Партизан буде енергичан, достојанствен, храбар, да поштује противника и судију... У животу треба постављати велике циљеве, али време је увек важан фактор. Све што сам навео не може да се постигне данас за сутра, не може да се види у првој утакмици на пролеће, не може ни у другој, а то ће бити 'вечити' дерби, који долази прерано", осврнуо се на окршај са Црвеном звездом, која тренутно има 26 бодова предности.

"И играчи и ја желимо да уживамо у тој утакмици, да покажемо све што смо урадили од данас до 27. фебруара. Да ли ће то бити мало или много, видећемо када се утакмица заврши. Али, понављам да је време јако важно за успостављање било ког система у животу и у спорту".

ВРАТИМО СЕ СЕБИ
"Мало смо одустали од себе и базичног талента за спортове са лоптом који поседујемо. Окренули смо се начину игре који није типичан за ово поднебље. Мислим да је главни квалитет нас, Срба, таленат, смисао за игру, креативност и да је то правац коме би требало више да се окренемо".

Коментари / 0

Оставите коментар