Video - Tomić: Živković? Nezgodno je!

Novi trener Partizana pričao o statusu svog najtalentovanijeg igrača, o vrednostima koje želi da uspostavi, o "večitom" derbiju...

Fudbal 18.01.2016 | 22:20
Video - Tomić: Živković? Nezgodno je!

Ivan Tomić u četvrtak je počeo prve pripreme sa ekipom Partizana. Kao "crno-belo dete" prionuo je na posao sa entuzijazmom i velikim planovima, ali kao što znamo, uslovi za rad u srpskom fudbalu su retko kada idealni.

Tako će i Tomić verovatno morati "u hodu" da uigrava pojačanja i da se miri sa odlascima najboljih, kao što su prošle godine u ovo vreme otišli Petar Škuletić i Danko Lazović.

Redove Partizana u aktuelnoj pauzi su napustili Grbić, Šaponjić i Babović, a ne bi bilo iznenađenje da njihovim stopama krene "zlatni orlić" Andrija Živković.

Evo šta je Tomić na tu temu rekao u intervjuu za "Sport klub".

"On kao mlad igrač, već iskazanog kvaliteta, mora da se tretira kao nosilac igre i jedan od stubova Partizana. S obzirom na njegove godine, sasvim je sigurno da mu uopšte ne bi škodilo da još neko vreme provede kod nas. Da se još više dokaže i potvrdi, da radi na stvarima koje su mu potrebne, jer igrač može da napreduje i sa 30 ili 33 godine, a kamoli sa 19-20".

Tomić ističe da igrač koji se duže vremena zadrži u klubu, kasnije uživa mnogo veći ugled kod navijača i u javnosti.

"Andrija bi mogao da ostavi fantastičan utisak, kao neko ko je ostao duže u Partizanu, ko nije otišao prilikom prve mogućnosti za to, nego je sačekao da sazri i otišao u pravom trenutku i za njega i za klub. U tom slučaju bi napravio spoj sa navijačima i javnošću za ceo život. Osetiće tu energiju kada bude dolazio na praznike, Božiće, da igra za reprezentaciju..."

Strateg crno-belih misli da Živković intimno ima baš takvu želju, ali da se na drugom "tasu" nalazi njegov ugovor, koji ističe u junu ove godine.

"Ako ostane do juna, Partizan će tada ostati bez igrača od koga je trebalo da zaradi određeni novac i tako obezbedi višemesečno funkcionisanje kluba. Naravno da bih ja želeo da on ostane i da produži ugovor, ali mi je strašno važno i da Partizan funkcioniše, da ima kapital, da može da izmiruje dogovorene obaveze. Dakle, situacija je vrlo kompleksna, a za mene kao trenera i vrlo nezgodna".

Tomić je dodao da se nada "dolasku određenih igrača", uz ogradu da "Partizan i u ovom trenutku ima respektabilan igrački kadar".

Iako priznaje da je neiskusan u trenerskom poslu, Ivan Tomić smatra da posle 11 godina u Partizanu ima drugu vrstu iskustva, koja je takođe važna.

"Učestvovao sam u velikim pobedama i teškim porazima, mislim da dosta dobro poznajem mentalitet navijača Partizana, šta je to što žele i očekuju, kakav psihološki profil igrača je potreban da bi mogao da ponese grb i dres Partizana, koji je jako težak. Mislim da sve što sam prošao u klubu može mnogo da mi koristi".

Želja mu je da igrači po završetku utakmice, bez obzira na rezultat, mogu uzdignuta čela da se okrenu prema tribinama, svesni da su dali sve od sebe.

"Nemoguće je uvek zadovoljiti navijače i javnost, ali oni će očekivati da Partizan bude energičan, dostojanstven, hrabar, da poštuje protivnika i sudiju... U životu treba postavljati velike ciljeve, ali vreme je uvek važan faktor. Sve što sam naveo ne može da se postigne danas za sutra, ne može da se vidi u prvoj utakmici na proleće, ne može ni u drugoj, a to će biti 'večiti' derbi, koji dolazi prerano", osvrnuo se na okršaj sa Crvenom zvezdom, koja trenutno ima 26 bodova prednosti.

"I igrači i ja želimo da uživamo u toj utakmici, da pokažemo sve što smo uradili od danas do 27. februara. Da li će to biti malo ili mnogo, videćemo kada se utakmica završi. Ali, ponavljam da je vreme jako važno za uspostavljanje bilo kog sistema u životu i u sportu".

VRATIMO SE SEBI
"Malo smo odustali od sebe i bazičnog talenta za sportove sa loptom koji posedujemo. Okrenuli smo se načinu igre koji nije tipičan za ovo podneblje. Mislim da je glavni kvalitet nas, Srba, talenat, smisao za igru, kreativnost i da je to pravac kome bi trebalo više da se okrenemo".

Komentari / 0

Ostavite komentar