Видео: Звездин Уго - прва пушка Португалије!

Звездин Уго убитачнији од Реаловог Роналда, чека се позив селектора! У овом тренутку нападач црвено-белих је најефикаснији португалски нападач у иностранству.

Фудбал 19.12.2015 | 22:00
Видео: Звездин Уго - прва пушка Португалије!

Добар глас далеко се чује... Сјајна голгетерска форма Звездиног нападача Уга Вијеире одјекује Србијом, али је све чешћа тема и у његовој домовини. Португалски медији редовно извештавају о учинку омаленог нападача на теренима широм српске Суперлиге и прилично су импресионирани његовим учинком.

Вијеира је јуче у Ивањици наставио серију. У последња три меча је постигао шест голова. Ако и на пролеће настави низ, изједначиће учинак Драгана Мрђе који је у последњој Звездиној шампионскпој сезони био стрелац на четири узастопне утакмице. С тим што је Португалац дао више голова од Мрђе...

Португалац је укупно постигао 13 голова у првенству Србије (погодак против Вождовца се не приписује њему) и први је стрелац лиге заједно са саиграчем Катаијем. То га чини најефикаснијим португалским играчем у сезони када су домаћи шампионати у питању. Ефикаснијим чак и од званично најбољег играча света Кристијана Роналда! Португалци су се бавили том статистиком и направили листу најефикаснијих њихових нападача.

Са 13 голова, Вијеира бежи три поготка перјаници Реала. Наравно, илузорно је поредити квалитет шпанске Примере и српске Суперлиге, али Звездином нападачу вероватно прија да са врха гледа на таквог аса какав је Роналдо. На трећем месту је Фенербахчеово крило Нани. Потом следи неколицина релативно непознатих португалских фудбалера. У оптицај су узети сви елитни рангови европских лига, као и друголигашка такмичења у пет најјачих европских фудбалских земаља.

Вијеира има просек од 65 одсто успешности на првенственим дуелим, Роналдо је на 66,66 одсто, па су и по томе њих двојица на врху листе.

Пратећи Вијеирине игре, португалски медији све чешће потенцирају идеју да би Звездином нападачу ваљало дати шансу и у репрезентацији.
„Постоји велики број добрих португалских фудбалера... Шта да кажем? Не зависи од мене да ли ћу добити позив. На мени је да играм добро и постижем голове. А све после тога је на селектору. Сантос је у тешкој позицији јер кога год позове, биће критикован. И за мене је ово компликована ситуација, а све што могу кажем на ту тему може да се интерпретира погрешно. У овом тренутку не оптерећујем се позивом у репрезентацију Португалије“, рекао је Вијеира.

Ипак, није искључено да позив селектора стигне на адресу Љутице Богдана 1а. Конкуренција му иде наруку. Једноставно, позиција нападача је већ годинама рак рана португалског националог тима. Не рачунајући Роналда који је ван сваке конкуренције, Португалци имају огормне проблеме са позицијом класичног центарфора на коју селектор често гура Роналда или Данија из Зенита, иако то нису њихове природне позиције. Довољно је видети да су се на последњем Сантосвом списку од класичних нападача нашли само Нелсон Оливеира и Жоао Лукас. Обојица играју у енглеском Чемпионшипу - Оливеира за Нотингем Форест и Лукас за Шефилд Венздеј - и далеко од тога да су импресионирали. Уз сав респект према вероватно најјачем друголигашком такмичењу у Европи, тако јака репрезентација као Португалија би требало да има нападаче из далеко озбиљнији лига. Дакле, ако може Чемпионшип, није искључено да и фудбалер из Србије добије позив. Уосталом, ниједан тим из Чемпионшипа не би био фаворит против Звезде или Партизана, без обзира што су инфраструктурно и организационо далеко испред нас.

Додуше, није само поменути тандем из Чемпионшипа тренутно у предности испред Вијеире. По квалитету, прва „деветка“ Португалаца је Едер, некадашњи играч Браге, а данас првотимац Свонсија. Али он је у катстрофалној форми. Од почетка сезоне, Едер је одиграо 17 мечева у ссвим такмичењима од почетка сезоне и није постигао ниједан гол! Без гола је већ 559 минута и представља највећу бригу Португалаца уочи ЕП у Француској наредног лета.

Поред Едера, позиве су добијали и талентовани Иаван Кавалијеро из Монака, Укра из Рио Авеа и Руи Фонте из Браге. Међутим, заједно су уписали три наступа и нису дали ниједан гол. На списку селектора је био и искусни Уго Алмеида, али он је далеко од праве форме. на једној квалификационој утакмици је играо и ветеран Елдер Поштига, али одласком у полуаматерску лигу у Индији је себи затворио врата репрезентације. Годинама су Алмеида и Поштига били једини пристојни избори португалских селектора не позицији центарфора, а сви знамо да су били најтања карика португаске репрезентације.

Када се све сабере, Вијеирини голови би заиста могли да му донесу дебитанстки наступ у националном тиму о чему вероватно није ни сањао када је летос дошао на Маракану из Торпеда. Феноменална јесен у Звездином дресу би могла да му оставри сан и приде му обезбеди трансфер у домовини или неку другу јачу лигу на западу Европе. Све је на селектору Сантосу, а Вијери остаје да и на пролеће настави са голтереском формом и нада се месту националном тиму на највећој смотри европског фудбала наредног лета.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Несо

20.12.2015 09:38

Браво Уго

ОДГОВОРИТЕ