Video: Zvezdin Ugo - prva puška Portugalije!

Zvezdin Ugo ubitačniji od Realovog Ronalda, čeka se poziv selektora! U ovom trenutku napadač crveno-belih je najefikasniji portugalski napadač u inostranstvu.

Fudbal 19.12.2015 | 22:00
Video: Zvezdin Ugo - prva puška Portugalije!

Dobar glas daleko se čuje... Sjajna golgeterska forma Zvezdinog napadača Uga Vijeire odjekuje Srbijom, ali je sve češća tema i u njegovoj domovini. Portugalski mediji redovno izveštavaju o učinku omalenog napadača na terenima širom srpske Superlige i prilično su impresionirani njegovim učinkom.

Vijeira je juče u Ivanjici nastavio seriju. U poslednja tri meča je postigao šest golova. Ako i na proleće nastavi niz, izjednačiće učinak Dragana Mrđe koji je u poslednjoj Zvezdinoj šampionskpoj sezoni bio strelac na četiri uzastopne utakmice. S tim što je Portugalac dao više golova od Mrđe...

Portugalac je ukupno postigao 13 golova u prvenstvu Srbije (pogodak protiv Voždovca se ne pripisuje njemu) i prvi je strelac lige zajedno sa saigračem Kataijem. To ga čini najefikasnijim portugalskim igračem u sezoni kada su domaći šampionati u pitanju. Efikasnijim čak i od zvanično najboljeg igrača sveta Kristijana Ronalda! Portugalci su se bavili tom statistikom i napravili listu najefikasnijih njihovih napadača.

Sa 13 golova, Vijeira beži tri pogotka perjanici Reala. Naravno, iluzorno je porediti kvalitet španske Primere i srpske Superlige, ali Zvezdinom napadaču verovatno prija da sa vrha gleda na takvog asa kakav je Ronaldo. Na trećem mestu je Fenerbahčeovo krilo Nani. Potom sledi nekolicina relativno nepoznatih portugalskih fudbalera. U opticaj su uzeti svi elitni rangovi evropskih liga, kao i drugoligaška takmičenja u pet najjačih evropskih fudbalskih zemalja.

Vijeira ima prosek od 65 odsto uspešnosti na prvenstvenim duelim, Ronaldo je na 66,66 odsto, pa su i po tome njih dvojica na vrhu liste.

Prateći Vijeirine igre, portugalski mediji sve češće potenciraju ideju da bi Zvezdinom napadaču valjalo dati šansu i u reprezentaciji.
„Postoji veliki broj dobrih portugalskih fudbalera... Šta da kažem? Ne zavisi od mene da li ću dobiti poziv. Na meni je da igram dobro i postižem golove. A sve posle toga je na selektoru. Santos je u teškoj poziciji jer koga god pozove, biće kritikovan. I za mene je ovo komplikovana situacija, a sve što mogu kažem na tu temu može da se interpretira pogrešno. U ovom trenutku ne opterećujem se pozivom u reprezentaciju Portugalije“, rekao je Vijeira.

Ipak, nije isključeno da poziv selektora stigne na adresu Ljutice Bogdana 1a. Konkurencija mu ide naruku. Jednostavno, pozicija napadača je već godinama rak rana portugalskog nacionalog tima. Ne računajući Ronalda koji je van svake konkurencije, Portugalci imaju ogormne probleme sa pozicijom klasičnog centarfora na koju selektor često gura Ronalda ili Danija iz Zenita, iako to nisu njihove prirodne pozicije. Dovoljno je videti da su se na poslednjem Santosvom spisku od klasičnih napadača našli samo Nelson Oliveira i Žoao Lukas. Obojica igraju u engleskom Čempionšipu - Oliveira za Notingem Forest i Lukas za Šefild Venzdej - i daleko od toga da su impresionirali. Uz sav respekt prema verovatno najjačem drugoligaškom takmičenju u Evropi, tako jaka reprezentacija kao Portugalija bi trebalo da ima napadače iz daleko ozbiljniji liga. Dakle, ako može Čempionšip, nije isključeno da i fudbaler iz Srbije dobije poziv. Uostalom, nijedan tim iz Čempionšipa ne bi bio favorit protiv Zvezde ili Partizana, bez obzira što su infrastrukturno i organizaciono daleko ispred nas.

Doduše, nije samo pomenuti tandem iz Čempionšipa trenutno u prednosti ispred Vijeire. Po kvalitetu, prva „devetka“ Portugalaca je Eder, nekadašnji igrač Brage, a danas prvotimac Svonsija. Ali on je u katstrofalnoj formi. Od početka sezone, Eder je odigrao 17 mečeva u ssvim takmičenjima od početka sezone i nije postigao nijedan gol! Bez gola je već 559 minuta i predstavlja najveću brigu Portugalaca uoči EP u Francuskoj narednog leta.

Pored Edera, pozive su dobijali i talentovani Iavan Kavalijero iz Monaka, Ukra iz Rio Avea i Rui Fonte iz Brage. Međutim, zajedno su upisali tri nastupa i nisu dali nijedan gol. Na spisku selektora je bio i iskusni Ugo Almeida, ali on je daleko od prave forme. na jednoj kvalifikacionoj utakmici je igrao i veteran Elder Poštiga, ali odlaskom u poluamatersku ligu u Indiji je sebi zatvorio vrata reprezentacije. Godinama su Almeida i Poštiga bili jedini pristojni izbori portugalskih selektora ne poziciji centarfora, a svi znamo da su bili najtanja karika portugaske reprezentacije.

Kada se sve sabere, Vijeirini golovi bi zaista mogli da mu donesu debitanstki nastup u nacionalnom timu o čemu verovatno nije ni sanjao kada je letos došao na Marakanu iz Torpeda. Fenomenalna jesen u Zvezdinom dresu bi mogla da mu ostavri san i pride mu obezbedi transfer u domovini ili neku drugu jaču ligu na zapadu Evrope. Sve je na selektoru Santosu, a Vijeri ostaje da i na proleće nastavi sa goltereskom formom i nada se mestu nacionalnom timu na najvećoj smotri evropskog fudbala narednog leta.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Neso

20.12.2015 09:38

Bravo Ugo

ODGOVORITE