СДП претекао ХДЗ по подршци грађана

Прво редовно истраживање обављено после избора у Хрватској показало је да је СДП претекао ХДЗ по подршци коју им грађани дају за формирање владе.

Регион 04.12.2015 | 19:00
СДП претекао ХДЗ по подршци грађана

Истраживање агенције Промоције плус спроведено између 30. новембра и 2. децембра показало је да је СДП претекао ХДЗ први пут од маја 2014. године. Исти је тренд забележен и у подршци коју грађани дају коалицијама, па лево-либерална коалиција Хрватска расте у благој је предности у односу на Домољубну коалицију, коалицију десног центра.

Мост, као највеће изборно изненађење, забележио је пораст изборне подршке у првом постизборном месечном истраживању.

Да су парламентарни избори спроведени почетком децембра лево-либерална коалиција Хрватска расте би претекла Домољубну коалицију и била би релативни победник на изборима (у десет изборних јединица, без дијаспоре и мањинских листа).

Овакав распоред на врху лествице коалиција око СДП није забележила још од маја 2014. године од кад је коалиција десног центра била на врху.

СДП-ову коалицију Хрватска расте подржава 30,3 одсто грађана, док ХДЗ-ову Домољубну коалицију подржава 29,4 посто. Највеће изненађење избора, Мост независних листа је трећи с подршком од 15,4 одсто.

Најпозитивнија Колинда Грабар Китаровић, други Милановић, Петров трећи

Грађани Хрватске од свих политичара најпозитивније доживљавају своју председницу Колинду Грабар Китаровић (21,5 одсто). Зоран Милановић је на другом месту с подршком од 12,3 одсто, док је у новембру та подршка износила 14 одсто. Треће место заузео је Божо Петров, кога подржава 10,8 одсто грађана, а пре месец дана та подршка је износила 8,3 одсто. На четвртом месту је Јосип Леко с 8,5 одсто, а следи Борис Лаловац с 6,8 одсто.

Карамарко најнегативнији

Врх лествице негативног доживљаја хрватских политичара држе два лидера водећих хрватских политичких странака: Томислав Карамарко (32,7%) и Зоран Милановић (26%).

Сви политичари, као посебна категорија одговора, и овог месеца су били врло чест избор за најнегативније хрватске политичаре (12,6%). Четврто место је заузео Иво Санадер, за кога се изјаснило 5,9 одсто испитаника. Међу првих десет најнегативнијих политичких особа су још Колинда Грабар Китаровић (2%), Весна Пусић (1,8%), Милорад Пуповац (1,6%), Бранимир Главаш (1,2%), Радимир Чачић (1,0%) и Надан Видошевић (0,9%).

Извор: Н1

Коментари / 0

Оставите коментар