SDP pretekao HDZ po podršci građana

Prvo redovno istraživanje obavljeno posle izbora u Hrvatskoj pokazalo je da je SDP pretekao HDZ po podršci koju im građani daju za formiranje vlade.

Region 04.12.2015 | 19:00
SDP pretekao HDZ po podršci građana

Istraživanje agencije Promocije plus sprovedeno između 30. novembra i 2. decembra pokazalo je da je SDP pretekao HDZ prvi put od maja 2014. godine. Isti je trend zabeležen i u podršci koju građani daju koalicijama, pa levo-liberalna koalicija Hrvatska raste u blagoj je prednosti u odnosu na Domoljubnu koaliciju, koaliciju desnog centra.

Most, kao najveće izborno iznenađenje, zabeležio je porast izborne podrške u prvom postizbornom mesečnom istraživanju.

Da su parlamentarni izbori sprovedeni početkom decembra levo-liberalna koalicija Hrvatska raste bi pretekla Domoljubnu koaliciju i bila bi relativni pobednik na izborima (u deset izbornih jedinica, bez dijaspore i manjinskih lista).

Ovakav raspored na vrhu lestvice koalicija oko SDP nije zabeležila još od maja 2014. godine od kad je koalicija desnog centra bila na vrhu.

SDP-ovu koaliciju Hrvatska raste podržava 30,3 odsto građana, dok HDZ-ovu Domoljubnu koaliciju podržava 29,4 posto. Najveće iznenađenje izbora, Most nezavisnih lista je treći s podrškom od 15,4 odsto.

Najpozitivnija Kolinda Grabar Kitarović, drugi Milanović, Petrov treći

Građani Hrvatske od svih političara najpozitivnije doživljavaju svoju predsednicu Kolindu Grabar Kitarović (21,5 odsto). Zoran Milanović je na drugom mestu s podrškom od 12,3 odsto, dok je u novembru ta podrška iznosila 14 odsto. Treće mesto zauzeo je Božo Petrov, koga podržava 10,8 odsto građana, a pre mesec dana ta podrška je iznosila 8,3 odsto. Na četvrtom mestu je Josip Leko s 8,5 odsto, a sledi Boris Lalovac s 6,8 odsto.

Karamarko najnegativniji

Vrh lestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara drže dva lidera vodećih hrvatskih političkih stranaka: Tomislav Karamarko (32,7%) i Zoran Milanović (26%).

Svi političari, kao posebna kategorija odgovora, i ovog meseca su bili vrlo čest izbor za najnegativnije hrvatske političare (12,6%). Četvrto mesto je zauzeo Ivo Sanader, za koga se izjasnilo 5,9 odsto ispitanika. Među prvih deset najnegativnijih političkih osoba su još Kolinda Grabar Kitarović (2%), Vesna Pusić (1,8%), Milorad Pupovac (1,6%), Branimir Glavaš (1,2%), Radimir Čačić (1,0%) i Nadan Vidošević (0,9%).

Izvor: N1

Komentari / 0

Ostavite komentar