Црнадак учествовао на Конференцији Уније за Медитеран у Барселони

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак учествовао је на Конференцији Уније за Медитеран „Према заједничкој развојној агенди за Медитеран" која је данас одржана у Барселони, сједишту Уније за Медитеран.

Босна и Херцеговина 26.11.2015 | 15:28
Црнадак учествовао на Конференцији Уније за Медитеран у Барселони

Домаћини конференције су висока представница Европске уније за спољне послове и безбједносну политику  Федерица Могхерини, замјеник премијера и министар спољних послова Хашемитске Краљевине Јордан Нассер Јудех, државни секретар за спољне послове Краљевине Шпаније Игнацио Yбáñез Рубио и генерални секретар Уније за Медитеран (УфМ) Фатхаллах Сијилмасси.

Црндак је учествовао на састанку министара иностраних послова земаља чланица УфМ-а (28 држава чланица Европске уније и 15 медитеранских партнерских земаља из сјеверне Африке, Блискога Истока и Балкана) којим је конференција у Барселони започела свој рад. На састанку је разговарано о досадашњим активностима УфМ-а и заједничкој будућој сарадњи и развоју региона, те актуелним темама попут миграција и борбе против тероризма.

Министри иностраних послова земаља Уније за Медитеран су се сагласили да је неопходно постићи већи степен сарадње на подручју Медитерана, с посебним нагласком на економске односе и развој.

Тим поводом министри иностраних послова Уније за Медитеран су се сагласили да се додатно оснажи рад секретаријата Уније, с циљем што ефикаснијег провођења политичких договора и усаглашених пројеката.

Црнадак је поздравио поруке и закључке са првог дијела конференције, које се односе на кризе у Сирији и Либији и позивају на мирно рјешавање конфликата, с посебним нагласком на потребу за што већим степеном заједничког дјеловања земаља Уније за Медитеран на питањима као што су тероризам, радикализам, страни терористички борци и друга безбједносна питања.

На маргинама конференције, шеф бх. дипломатије састао се с министром иностраних послова Републике Словеније Карлом Ерјавецом, који га је упознао с најновијим дешавањима по питању мигрантске кризе. Разговарало се и о припремама које је провела БиХ за могући прилив избјеглица, као и о недавном терористичком нападу у Сарајеву у којем су убијена два припадника Оружаних снага БиХ, саопштено је из Канцеларије за односе с јавношћу МВП-а БиХ.

Босна и Херцеговина је чланица Уније за Медитеран од њеног оснивања 2008. године на Самиту у Паризу.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

лези љебе да те једем

26.11.2015 20:07

Јооој ... иду којекуда, па зна ли он ста је медитеран и јест ми битно сто је тамо неко несто рекао... Срби моји драги убит це нас политика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

серт

26.11.2015 21:26

Овај цовек само хода.

ОДГОВОРИТЕ