Crnadak učestvovao na Konferenciji Unije za Mediteran u Barseloni

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je na Konferenciji Unije za Mediteran „Prema zajedničkoj razvojnoj agendi za Mediteran" koja je danas održana u Barseloni, sjedištu Unije za Mediteran.

Bosna i Hercegovina 26.11.2015 | 15:28
Crnadak učestvovao na Konferenciji Unije za Mediteran u Barseloni

Domaćini konferencije su visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku  Federica Mogherini, zamjenik premijera i ministar spoljnih poslova Hašemitske Kraljevine Jordan Nasser Judeh, državni sekretar za spoljne poslove Kraljevine Španije Ignacio Ybáñez Rubio i generalni sekretar Unije za Mediteran (UfM) Fathallah Sijilmassi.

Crndak je učestvovao na sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica UfM-a (28 država članica Evropske unije i 15 mediteranskih partnerskih zemalja iz sjeverne Afrike, Bliskoga Istoka i Balkana) kojim je konferencija u Barseloni započela svoj rad. Na sastanku je razgovarano o dosadašnjim aktivnostima UfM-a i zajedničkoj budućoj saradnji i razvoju regiona, te aktuelnim temama poput migracija i borbe protiv terorizma.

Ministri inostranih poslova zemalja Unije za Mediteran su se saglasili da je neophodno postići veći stepen saradnje na području Mediterana, s posebnim naglaskom na ekonomske odnose i razvoj.

Tim povodom ministri inostranih poslova Unije za Mediteran su se saglasili da se dodatno osnaži rad sekretarijata Unije, s ciljem što efikasnijeg provođenja političkih dogovora i usaglašenih projekata.

Crnadak je pozdravio poruke i zaključke sa prvog dijela konferencije, koje se odnose na krize u Siriji i Libiji i pozivaju na mirno rješavanje konflikata, s posebnim naglaskom na potrebu za što većim stepenom zajedničkog djelovanja zemalja Unije za Mediteran na pitanjima kao što su terorizam, radikalizam, strani teroristički borci i druga bezbjednosna pitanja.

Na marginama konferencije, šef bh. diplomatije sastao se s ministrom inostranih poslova Republike Slovenije Karlom Erjavecom, koji ga je upoznao s najnovijim dešavanjima po pitanju migrantske krize. Razgovaralo se i o pripremama koje je provela BiH za mogući priliv izbjeglica, kao i o nedavnom terorističkom napadu u Sarajevu u kojem su ubijena dva pripadnika Oružanih snaga BiH, saopšteno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Bosna i Hercegovina je članica Unije za Mediteran od njenog osnivanja 2008. godine na Samitu u Parizu.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

lezi ljebe da te jedem

26.11.2015 20:07

Joooj ... idu kojekuda, pa zna li on sta je mediteran i jest mi bitno sto je tamo neko nesto rekao... Srbi moji dragi ubit ce nas politika.

ODGOVORITE
Name

sert

26.11.2015 21:26

Ovaj covek samo hoda.

ODGOVORITE