Тошибин хуманоидни робот говори три језика

Компанија Тосхиба створила је веома реалистичног робота који је постављен у новом туристичком информативном центру у Јапану.

Информационе технологије 25.11.2015 | 14:30
Тошибин хуманоидни робот говори три језика

Робот, назван Џунко Чихира, говори јапански, кинески и енглески, а у рад је пуштен пре неколико недеља у шопинг центру “Аква Сити Одаиба” у Токију.

Џунко за сада само поздравља посетиоце на улазу, али од децембра ће туристима омогућавати корисне информације у вези са будућим дешавањима у тој области.

Као и њена претходница, Аики Чихира, Џунко за сада има способност комуникације само према већ утврђеним подешавањима, али ће до 2017. године добити могућност препознавања говора, тако да ће моћи да одговара на питања туриста.

Тосхиба планира да до одржавања Олимпијских игара 2020. године пусти у промет још неколико андроида, како би помагали туристима.

Јапан се у последње време све више ослања на помоћ робота у оквиру припреме за Олимпијске игре – због недостатка радне снаге, у грађевинској индустрији тренутно се користе дронови.

Роботи су своје место нашли и на филму, па је тако једна од главних улога у делу “Сајонара” режисера Киђија Фукаде припала женском андроиду по имену Геминоид Ф старс. Филм ће први пут бити приказан на Међународном филмском фестивалу у Токију.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар