Tošibin humanoidni robot govori tri jezika

Kompanija Toshiba stvorila je veoma realističnog robota koji je postavljen u novom turističkom informativnom centru u Japanu.

Informacione tehnologije 25.11.2015 | 14:30
Tošibin humanoidni robot govori tri jezika

Robot, nazvan Džunko Čihira, govori japanski, kineski i engleski, a u rad je pušten pre nekoliko nedelja u šoping centru “Akva Siti Odaiba” u Tokiju.

Džunko za sada samo pozdravlja posetioce na ulazu, ali od decembra će turistima omogućavati korisne informacije u vezi sa budućim dešavanjima u toj oblasti.

Kao i njena prethodnica, Aiki Čihira, Džunko za sada ima sposobnost komunikacije samo prema već utvrđenim podešavanjima, ali će do 2017. godine dobiti mogućnost prepoznavanja govora, tako da će moći da odgovara na pitanja turista.

Toshiba planira da do održavanja Olimpijskih igara 2020. godine pusti u promet još nekoliko androida, kako bi pomagali turistima.

Japan se u poslednje vreme sve više oslanja na pomoć robota u okviru pripreme za Olimpijske igre – zbog nedostatka radne snage, u građevinskoj industriji trenutno se koriste dronovi.

Roboti su svoje mesto našli i na filmu, pa je tako jedna od glavnih uloga u delu “Sajonara” režisera Kiđija Fukade pripala ženskom androidu po imenu Geminoid F stars. Film će prvi put biti prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar