ИААФ суспендовала Русију на неодређено!

Међународна атлетска федерација (ИААФ) изрекла је привремену суспензију Руској атлетској федерацији због скандала који је потресао атлетику.

Остали спортови 15.11.2015 | 19:40
ИААФ суспендовала Русију на неодређено!

То значи да ће руским атлетичарима бити забрањено учешће на међународним такмичењима на неодређени период.

“Шаљемо јасну поруку ‘чистим’ спортистима у ‘прљавом’ систем да пријаве допинг или било какве преваре које виде или чују за њих”, стоји у саопштењу.

Одлука владајућег тела светске атлетике на снагу је ступила одмах и због ње је под знаком питања и учешће руских атлетичара на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру у августу наредне године. Разлог за то је чињеница да није дат рок када би суспензија могла да буде укинута, ни који услови морају да буду испуњени, иако је наглашено да је она привремена.

“Имамо посла са пропустима које је учинила Руска атлетска федерација и донели смо одлуку да је суспендујемо, што је најоштрија казна коју можемо да изрекнемо. Али, разговарали смо и сложили смо се да је цео систем оставио на цедилу атлетичаре, не само у Русији, већ широм света”, рекао је први човек ИААФ Себастијан Коу.

Да би Русија поново зарадила чланство у ИААФ мораће да испуни одређене критеријуме који нису појашњени.

“Ова суспензија је привремена. Специјални истраживачки тим ће размотрити цео случај, а ја и даље верујем да ћемо успети све да средимо”, рекао је министар спорта Русије Виталиј Мутко.

Очекује се да ће инспекција коју ће у Русију послати ИААФ трајати два месеца, а предводиће је независни антидопинг експерт Руне Андерсен из Норвешке. По њеном завршетку, очекује се да ће бити донета коначна одлука да ли ће суспензија остати на снази или не.

Велики скандал погодио је свет атлетике ове недеље, када је Светска антидопинг агенција (WАДА) објасила извештај у којем се истиче да су руски атлетичари били умешани у системски допинг који је подржавала Влада њихове земље. WАДА је тада препоручила суспензију свих руских атлетичара са међународних такмичења, укључујући и Олимпијске игре. Такође, тражила је и доживотне суспензије за бројне руске атлетичаре и њихове тренере.

Коментари / 0

Оставите коментар