IAAF suspendovala Rusiju na neodređeno!

Međunarodna atletska federacija (IAAF) izrekla je privremenu suspenziju Ruskoj atletskoj federaciji zbog skandala koji je potresao atletiku.

Ostali sportovi 15.11.2015 | 19:40
IAAF suspendovala Rusiju na neodređeno!

To znači da će ruskim atletičarima biti zabranjeno učešće na međunarodnim takmičenjima na neodređeni period.

“Šaljemo jasnu poruku ‘čistim’ sportistima u ‘prljavom’ sistem da prijave doping ili bilo kakve prevare koje vide ili čuju za njih”, stoji u saopštenju.

Odluka vladajućeg tela svetske atletike na snagu je stupila odmah i zbog nje je pod znakom pitanja i učešće ruskih atletičara na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru u avgustu naredne godine. Razlog za to je činjenica da nije dat rok kada bi suspenzija mogla da bude ukinuta, ni koji uslovi moraju da budu ispunjeni, iako je naglašeno da je ona privremena.

“Imamo posla sa propustima koje je učinila Ruska atletska federacija i doneli smo odluku da je suspendujemo, što je najoštrija kazna koju možemo da izreknemo. Ali, razgovarali smo i složili smo se da je ceo sistem ostavio na cedilu atletičare, ne samo u Rusiji, već širom sveta”, rekao je prvi čovek IAAF Sebastijan Kou.

Da bi Rusija ponovo zaradila članstvo u IAAF moraće da ispuni određene kriterijume koji nisu pojašnjeni.

“Ova suspenzija je privremena. Specijalni istraživački tim će razmotriti ceo slučaj, a ja i dalje verujem da ćemo uspeti sve da sredimo”, rekao je ministar sporta Rusije Vitalij Mutko.

Očekuje se da će inspekcija koju će u Rusiju poslati IAAF trajati dva meseca, a predvodiće je nezavisni antidoping ekspert Rune Andersen iz Norveške. Po njenom završetku, očekuje se da će biti doneta konačna odluka da li će suspenzija ostati na snazi ili ne.

Veliki skandal pogodio je svet atletike ove nedelje, kada je Svetska antidoping agencija (WADA) objasila izveštaj u kojem se ističe da su ruski atletičari bili umešani u sistemski doping koji je podržavala Vlada njihove zemlje. WADA je tada preporučila suspenziju svih ruskih atletičara sa međunarodnih takmičenja, uključujući i Olimpijske igre. Takođe, tražila je i doživotne suspenzije za brojne ruske atletičare i njihove trenere.

Komentari / 0

Ostavite komentar