ФИБА представила план нове Евролиге! Има шансе за Звезду и Партизан!

Клубовима фонд од 30.000.000 евра и богате премије! Да би највећи српски клубови дошли до своје позиције у Г8, прво би морали да испуне квоту, односно да остваре тражени резултат кроз групну, али и остале фазе, у наредној деценији, што ће бити паклено тежак посао с обзиром на далеко богатије и моћније ривале.

Кошарка 07.11.2015 | 17:00
ФИБА представила план нове Евролиге! Има шансе за Звезду и Партизан!

Светска кућа кошарке званично је започела мисију под називом - Кошаркашка лига шампиона!

Челни људи ФИБА одржали су у уторак поподне састанак са првим човеком Евролиге Ђордијем Бертомеуом, директором операција Едуардом Скотом, представницима Реала, Макабија, Фенерхбачеа и Олимпијакоса, те водећим људима националних савеза Шпаније, Грчке, Италије, Турске у швајцарском Мијеу, где је званично представљен концепт нове Евролиге, која би могла да заживи већ од сезоне 2017/18!

Баш као што се већ најављивало, ново такмичење под окриљем ФИБА требало би да доживи потпуну трансформацију - умањење броја клубова са 24 на 16, где би загарантовано учешће имали ЦСКА Москва, Реал Мадрид, Барселона, Панатинаикос, Олимпијакос, Ефес, Фенербахче, Макаби, као и прваци Француске, Немачке, Италије и Литваније. Преостале четири позиције попунили би клубови који би у такмичење ушли кроз квалификације, које би биле одржане крајем септембра, према одредбама плана. Прва фаза започела би у октобру.

Апсолутна иновација била би замена групне фазе лигашким такмичењем! Дакле, 16 клубова би оформило једну лигу, у којој би се играло по "двокружном систему" - код куће и у гостима! Најбољих осам екипа прошло би у четвртфинале, где би се играо плеј-оф. Тим који у три утакмице стигне до две победе иде у полуфинале, односно на Фајнал-фор.

Део који ће свакако највише интересовати поклонике кошарке у Србији - Кошаркашка лига шампиона би имена клубова из "Групе 8" могла да мења и то по више основа - 50 одсто учинка у првој фази такмичења, у десетогодишњем циклусу. А листу кандидата за тих осам позиција пуне и Црвена звезда и Партизан!

На листи кандидата се налазе - Реал, Барселона, Валенсија, Олимпијакос, Панатинаикос, Макаби, Хапоел Јерусалим, ЦСКА, Химки, Ефес, Фенербахче, Олимпија Милано, Бајерн, Алба, Жалгирис, Лимож, Партизан и Црвена звезда.

То би, бар незванично, могло да значи да би клубови из некадашње Југославије до места у такмичењу могли кроз националне шампионате, као и сви остали тимови Европе. Одрживост Јадранске лиге у том случају био би немогућ.

Да би највећи српски клубови дошли до своје позиције у Г8, прво би морали да испуне квоту, односно да остваре тражени резултат кроз групну, али и остале фазе, у наредној деценији, што ће бити паклено тежак посао с обзиром на далеко богатије и моћније ривале. Али, ФИБА је Србији дала какав-такав кредит, поштовање и шансу због свега што је једна земља кошарке урадила свих ових година и деценија на клупском и репрезентативном плану.

Осим већ набројаних промена такмичење у Кошаркашкој лиги шампиона свело би се на један дан - четвртак, који би био посвећен искључиво најквалитетној кошарци.

Свакако најважнији детаљ, којим ФИБА покушава да намами клубове у своје такмичење, јесте огроман фонд који би био посвећен искључиво клубовима. Тачније, клубови би годишње имали по 30.000.000 евра, а премије које би биле далеко више у односу на износ који је тренутно актуелан.

Наиме, осам европских великана ће за учешће у Кошаркашкој лиги шампиона добити 1.687.500 евра годишње, шампиони четири државе би инкасирали по 375.000 евра, док квалификанти не би имали добили новчане премије. За сваку победу у првој фази додељивало би се по 37.500 евра. Финансијски фер-плеј, који је заживео ове сезоне, а који потражује од клубова минимални буџет од 4.000.000 евра, уз „чисте рачуне“ био би и даље актуелан.

Квалификације би се играле по принципу лиге - 32 клуба била би распоређена у четири групе по осам тимова, где би се одиграло по седам рунди. Четири екипе, победници група, са највише освојених бодова ишле би у Лигу шампиона. Остали клубови обезбедили би учешће у ФИБА Европа купу, еквивалент садашњем Еврокупу.

Такође, оно што би такође била велика промена у односу на досадашњу праксу јесте да би осам најмоћнијих клубова Европе на равномерне делове добило 50 одсто Евролиге, док би преосталих 50 одсто припало ФИБА и њеним спонзорима.

После овог, иницијалног састанка, практично ништа није промењено. Али, могло би да се промени. Челнике ФИБА и клубове чека низ састанака у будућности, после којих би ствари тек требало да се развију у жељеном смеру.

Коментари / 0

Оставите коментар