Анализа - ЕЛ: Ово је Европа у којој су Срби равноправни чланови!

Само Амери имају више асова у Евролиги ове сезоне! Чак 18 српских играча и тренера, уз екипу Црвене звезде, представљаће српску кошарку у новој сезони најквалитетнијег кошаркашког такмичења!

Кошарка 15.10.2015 | 15:00
Анализа - ЕЛ: Ово је Европа у којој су Срби равноправни чланови!

Почиње нова сезона елитног европског кошаркашког такмичења, а не рачунајући једини српски клуб у Евролиги, Црвену звезду, земља кошарке, како волимо себе да називамо, имаће доста представника и у другим клубовима.

Чак 18 српских играча и тренера учествоваће ове сезоне у Евролиги, а када се на то дода још 11 кошаркаша из Звезде, јасно је зашто се Срби у елитном кошаркашком такмичењу осећају као код куће.

Оно што Бразилци и Аргентинци печалбари представљају у свету фудбала, то су Срби у кошарци. Осим Американаца, ниједна друга нација ове сезоне није тако бројна у Евролиги.

Руку на срце, када су у питању освојени трофеји у овом такмичењу, онда српски кошаркаши помало каскају, али нису ни имали среће претходних година. Тачније од 2012, јер су у мају те године Марко Кешељ у дресу Олимпијакоса и Душан Ивковић као тренер, освојили европски кошаркашки свети грал.

Поред њих, некако најближи том трофеју претходних година био је плејмејкер репрезентације Србије Милош Теодосић, али ни он, ни ЦСКА нису имали среће на завршним турнирима, на којима су по правилу испадали у полуфиналу. И ове године ће Теодосић предводити Армејце у Евролиги и он је без дилеме најзвучније српско име у овом такмичењу.

За чак три екипе може да се каже да су праве српске кошаркашке колоније у малом ове сезоне. Пре свих, ту је истанбулски Фенербахче на челу са најтрофејнијим српским тренером и Ивковићевим кумом, Жељком Обрадовићем.

Навијачи турског гиганта очекују ове сезоне много од Богдана Богдановића, баш као и од Николе Калинића који је летос дошао из Црвене звезде са епитетом великог појачања.

И даље остајемо у мегалополису на Босфору, пошто је он дом још једног великана, Ефеса, на чијој клупи ће и ове сезоне седети раније помињани Душан Ивковић, а дрес Пивара носи и бивши капитен репрезентације Србије Ненад Крстић који се додуше опоравља од тешке повреде.

Идемо сада мало западније од Истанбула, али смо и даље на Балкану. Од овог лета атински Панатинаикос је дом тројици српских кошаркаша, тренеру Александру Ђорђевићу, као и центрима Мирославу Радуљици и Огњену Кузмићу. Такође, иако они нису директна тема овог текста, за светинске Зелене играју и Владимир Јанковић, син Звездине легенде Бобана Јанковића, који има и грчки пасош, као и Саша Павловић, декларисани Србин из Бара.

И други великан из престонице Грчке, Олимпијакос, ове сезоне у својим редовима има представника српске кошарке - центра Николу Милутинова који је летос стигао у Пиреј из редова београдског Партизана.

Срби су увек најчешће ишли да раде у Немачку и то правило важи већ деценијама уназад. Оно се односи и на екипу минхенског Бајерна коју са клупе предводи један од натрофејнијих српских тренера Светислав Пешић. На терену ће част овдашње школе кошарке бранити крилни центар Душко Савановић и плејмејкер Василије Мицић.

Шетњу Европом под српском кошаркашком "окупацијом" настављамо у граду моде Милану. Тамо је овог лета из Партизана стигао Милан Мачван, такође повремени репрезентативац Србије. Армани има још једног играча који ће у будућности имати српску путну исправу. Ради се о Чарлсу Џенкинсу, новајлији из Црвене звезде, али и он је ипак ван категорије о којој пишемо.

Некада су у шпанским евролигашима српски кошаркаши били редовна појава, а сада је књига спала на два слова у једном клубу. У сунцу Андалузије и чарима Медитерана, као и квалитетној кошарци у дресу Уникахе из Малаге, уживаће тандем бекова из репрезентације Србије Стефан Марковић - Немања Недовић.

Ипак, потрага за српским кошаркашким печалбарима не завршава се у Шпанији. Много северније од Малаге, у француском Стразбуру наступа Владимир Голубовић који има српски и црногорски пасош, док за пољску Зјелону Гору игра некадашњи крилни центар Партизана Дејан Боровњак.

СВИ СРБИ У ЕВРОЛИГИ

ЕФЕС

Ненад Крстић

Душан Ивковић (тренер)

ЦСКА

Милош Теодосић

АРМАНИ

Милан Мачван

БАЈЕРН

Душко Савановић

Василије Мицић

Светислав Пешић (тренер)

ФЕНЕРБАХЧЕ

Богдан Богдановић

Никола Калинић

Жељко Обрадовић (тренер)

ОЛИМПИЈАКОС

Никола Милутинов

ПАНАТИНАИКОС

Мирослав Радуљица

Огњен Кузмић

Александар Ђорђевић (тренер)

ЗЈЕЛОНА ГОРА

Дејан Боровњак

СТРАЗБУР

Владимир Голубовић

УНИКАХА

Немања Недовић

Стефан Марковић

Коментари / 0

Оставите коментар