Analiza - EL: Ovo je Evropa u kojoj su Srbi ravnopravni članovi!

Samo Ameri imaju više asova u Evroligi ove sezone! Čak 18 srpskih igrača i trenera, uz ekipu Crvene zvezde, predstavljaće srpsku košarku u novoj sezoni najkvalitetnijeg košarkaškog takmičenja!

Košarka 15.10.2015 | 15:00
Analiza - EL: Ovo je Evropa u kojoj su Srbi ravnopravni članovi!

Počinje nova sezona elitnog evropskog košarkaškog takmičenja, a ne računajući jedini srpski klub u Evroligi, Crvenu zvezdu, zemlja košarke, kako volimo sebe da nazivamo, imaće dosta predstavnika i u drugim klubovima.

Čak 18 srpskih igrača i trenera učestvovaće ove sezone u Evroligi, a kada se na to doda još 11 košarkaša iz Zvezde, jasno je zašto se Srbi u elitnom košarkaškom takmičenju osećaju kao kod kuće.

Ono što Brazilci i Argentinci pečalbari predstavljaju u svetu fudbala, to su Srbi u košarci. Osim Amerikanaca, nijedna druga nacija ove sezone nije tako brojna u Evroligi.

Ruku na srce, kada su u pitanju osvojeni trofeji u ovom takmičenju, onda srpski košarkaši pomalo kaskaju, ali nisu ni imali sreće prethodnih godina. Tačnije od 2012, jer su u maju te godine Marko Kešelj u dresu Olimpijakosa i Dušan Ivković kao trener, osvojili evropski košarkaški sveti gral.

Pored njih, nekako najbliži tom trofeju prethodnih godina bio je plejmejker reprezentacije Srbije Miloš Teodosić, ali ni on, ni CSKA nisu imali sreće na završnim turnirima, na kojima su po pravilu ispadali u polufinalu. I ove godine će Teodosić predvoditi Armejce u Evroligi i on je bez dileme najzvučnije srpsko ime u ovom takmičenju.

Za čak tri ekipe može da se kaže da su prave srpske košarkaške kolonije u malom ove sezone. Pre svih, tu je istanbulski Fenerbahče na čelu sa najtrofejnijim srpskim trenerom i Ivkovićevim kumom, Željkom Obradovićem.

Navijači turskog giganta očekuju ove sezone mnogo od Bogdana Bogdanovića, baš kao i od Nikole Kalinića koji je letos došao iz Crvene zvezde sa epitetom velikog pojačanja.

I dalje ostajemo u megalopolisu na Bosforu, pošto je on dom još jednog velikana, Efesa, na čijoj klupi će i ove sezone sedeti ranije pominjani Dušan Ivković, a dres Pivara nosi i bivši kapiten reprezentacije Srbije Nenad Krstić koji se doduše oporavlja od teške povrede.

Idemo sada malo zapadnije od Istanbula, ali smo i dalje na Balkanu. Od ovog leta atinski Panatinaikos je dom trojici srpskih košarkaša, treneru Aleksandru Đorđeviću, kao i centrima Miroslavu Raduljici i Ognjenu Kuzmiću. Takođe, iako oni nisu direktna tema ovog teksta, za svetinske Zelene igraju i Vladimir Janković, sin Zvezdine legende Bobana Jankovića, koji ima i grčki pasoš, kao i Saša Pavlović, deklarisani Srbin iz Bara.

I drugi velikan iz prestonice Grčke, Olimpijakos, ove sezone u svojim redovima ima predstavnika srpske košarke - centra Nikolu Milutinova koji je letos stigao u Pirej iz redova beogradskog Partizana.

Srbi su uvek najčešće išli da rade u Nemačku i to pravilo važi već decenijama unazad. Ono se odnosi i na ekipu minhenskog Bajerna koju sa klupe predvodi jedan od natrofejnijih srpskih trenera Svetislav Pešić. Na terenu će čast ovdašnje škole košarke braniti krilni centar Duško Savanović i plejmejker Vasilije Micić.

Šetnju Evropom pod srpskom košarkaškom "okupacijom" nastavljamo u gradu mode Milanu. Tamo je ovog leta iz Partizana stigao Milan Mačvan, takođe povremeni reprezentativac Srbije. Armani ima još jednog igrača koji će u budućnosti imati srpsku putnu ispravu. Radi se o Čarlsu Dženkinsu, novajliji iz Crvene zvezde, ali i on je ipak van kategorije o kojoj pišemo.

Nekada su u španskim evroligašima srpski košarkaši bili redovna pojava, a sada je knjiga spala na dva slova u jednom klubu. U suncu Andaluzije i čarima Mediterana, kao i kvalitetnoj košarci u dresu Unikahe iz Malage, uživaće tandem bekova iz reprezentacije Srbije Stefan Marković - Nemanja Nedović.

Ipak, potraga za srpskim košarkaškim pečalbarima ne završava se u Španiji. Mnogo severnije od Malage, u francuskom Strazburu nastupa Vladimir Golubović koji ima srpski i crnogorski pasoš, dok za poljsku Zjelonu Goru igra nekadašnji krilni centar Partizana Dejan Borovnjak.

SVI SRBI U EVROLIGI

EFES

Nenad Krstić

Dušan Ivković (trener)

CSKA

Miloš Teodosić

ARMANI

Milan Mačvan

BAJERN

Duško Savanović

Vasilije Micić

Svetislav Pešić (trener)

FENERBAHČE

Bogdan Bogdanović

Nikola Kalinić

Željko Obradović (trener)

OLIMPIJAKOS

Nikola Milutinov

PANATINAIKOS

Miroslav Raduljica

Ognjen Kuzmić

Aleksandar Đorđević (trener)

ZJELONA GORA

Dejan Borovnjak

STRAZBUR

Vladimir Golubović

UNIKAHA

Nemanja Nedović

Stefan Marković

Komentari / 0

Ostavite komentar