Два тима тужила Формулу 1 Европској унији!

Форс Индија и Заубер поднели су званичну тужбу Европској унији због, како су рекли, неправедног вођења и поделе прихода у шампионату Формуле 1.

Остали спортови 30.09.2015 | 16:00
Два тима тужила Формулу 1 Европској унији!

Индијски тим посебно је критиковао Стратешку групу Формуле 1 која саставља прописе пре него што их Светска аутомобилска федерација (ФИА) усвоји.

Стратешка група састоји се од представника ФИА, менаџмента Формуле 1 (ФОМ) и пет тимова – Мерцедеса, Ферарија, Ред Була, Мекларена и Вилијамса.

Тим који заврши на највишој позицији у поретку конструктора, а да није једна од поменутих пет екипа, такође добија своје место у групи.

Међутим, остали тимови немају право гласа у вођењу спорта и због тога што су Форс Индија и Заубер поднели тужбу. Форс Индија, чије седиште је у Силверстону, такође је поднела жалбу због поделе прихода.

Тачан сyстем поделе прихода није јавно познат, али постоји хијерархија, па неколико тимова добијају бонус на основу свог имена и ранијих резултата.

“Форс Индија је један од два тима који су поднели жалбу Европској унији због незадовољства вођењем Формуле 1 и система којима се одређује подела прихода и нова правила која нису фер и законита”, стоји у саопштењу Форс Индије.

У тренутку када је Форс Индија објавила саопштење, није било познато који је то други тим, да би се Заубер потом открио.

Први човек Формуле 1 Берни Еклстон одговорио је на тужбе Форс Индије и Заубера истакавши да је то право тимова.

“Никога нисмо обесхрабрили да направи било какав потез. На крају крајева, Европска унија је ту због таквих ствари. Тимови морају да покушају, ако успеју онда је то добро за њих, ако не, ништа их не кошта”, истакао је Еклстон.

Уколико Европска унија одлучи да покрене истрагу и установи се да је Формула 1 злоупотребила своју моћ, једна од могућих пресуда је да ће морати да плате десетину прихода, који су прошле године били преко једне милијарде.

“Тимови кажу да ми дајемо превише новца једнима, а недовољно другима. Али, сви знају колико новца добијају и шта ће се десити када су потписали уговоре у којима све јасно стоји. Претпостављам да су сада променили мишљење и не кривим их. Неко ће проценити да ли су уговори валидни или не. За нас то неће ништа променити”, нагласио је Еклстон.

Коментари / 0

Оставите коментар