Dva tima tužila Formulu 1 Evropskoj uniji!

Fors Indija i Zauber podneli su zvaničnu tužbu Evropskoj uniji zbog, kako su rekli, nepravednog vođenja i podele prihoda u šampionatu Formule 1.

Ostali sportovi 30.09.2015 | 16:00
Dva tima tužila Formulu 1 Evropskoj uniji!

Indijski tim posebno je kritikovao Stratešku grupu Formule 1 koja sastavlja propise pre nego što ih Svetska automobilska federacija (FIA) usvoji.

Strateška grupa sastoji se od predstavnika FIA, menadžmenta Formule 1 (FOM) i pet timova – Mercedesa, Ferarija, Red Bula, Meklarena i Vilijamsa.

Tim koji završi na najvišoj poziciji u poretku konstruktora, a da nije jedna od pomenutih pet ekipa, takođe dobija svoje mesto u grupi.

Međutim, ostali timovi nemaju pravo glasa u vođenju sporta i zbog toga što su Fors Indija i Zauber podneli tužbu. Fors Indija, čije sedište je u Silverstonu, takođe je podnela žalbu zbog podele prihoda.

Tačan system podele prihoda nije javno poznat, ali postoji hijerarhija, pa nekoliko timova dobijaju bonus na osnovu svog imena i ranijih rezultata.

“Fors Indija je jedan od dva tima koji su podneli žalbu Evropskoj uniji zbog nezadovoljstva vođenjem Formule 1 i sistema kojima se određuje podela prihoda i nova pravila koja nisu fer i zakonita”, stoji u saopštenju Fors Indije.

U trenutku kada je Fors Indija objavila saopštenje, nije bilo poznato koji je to drugi tim, da bi se Zauber potom otkrio.

Prvi čovek Formule 1 Berni Eklston odgovorio je na tužbe Fors Indije i Zaubera istakavši da je to pravo timova.

“Nikoga nismo obeshrabrili da napravi bilo kakav potez. Na kraju krajeva, Evropska unija je tu zbog takvih stvari. Timovi moraju da pokušaju, ako uspeju onda je to dobro za njih, ako ne, ništa ih ne košta”, istakao je Eklston.

Ukoliko Evropska unija odluči da pokrene istragu i ustanovi se da je Formula 1 zloupotrebila svoju moć, jedna od mogućih presuda je da će morati da plate desetinu prihoda, koji su prošle godine bili preko jedne milijarde.

“Timovi kažu da mi dajemo previše novca jednima, a nedovoljno drugima. Ali, svi znaju koliko novca dobijaju i šta će se desiti kada su potpisali ugovore u kojima sve jasno stoji. Pretpostavljam da su sada promenili mišljenje i ne krivim ih. Neko će proceniti da li su ugovori validni ili ne. Za nas to neće ništa promeniti”, naglasio je Eklston.

Komentari / 0

Ostavite komentar