"Шел" раскида уговор и повлачи се из БиХ?

Свјетски нафтни гигант "Шелл" који је с Владом ФБиХ 2011. године потписао Меморандум о сарадњи с намјером да добије концесију за истраживање нафте и плина у Босни и Херцеговиони, према незваничним информацијама, могао би се повући из цијеле приче!

Босна и Херцеговина 21.09.2015 | 16:40
"Шел" раскида уговор и повлачи се из БиХ?

Наиме, представници федералних министарстава финансија, енергије, рударства и индустрије, као и Завода за геологију ФБиХ, прије неколико дана одржали су састанак с представницима ове компаније на којем је, наводно, споменуто да би "Шел" могао раскинути овај меморандум.

Секретар Министарства енергије, рударства и индустрије Стипо Буљан у изјави није желио ни потврдити ни демантовати ову информацију, додавши да је такав договор "све док не дође допис из Хага". Додао је да нема ништа спорно када је у питању истраживање нафте и концесија у ФБиХ, али је, ипак, био сликовит у сљедећој изјави:

Могу настати проблеми. Влада се о неким стварима такође мора одредити.

Контактирали смо и министра финансија Јелку Милићевић те директора Завода за геологију Хазима Хрватовића, али се они нису јављали на новинарске позиве.

Из Завода су раније потврдили да би до краја ове године требао бити потписан уговор о концесији за истраживање и експлоатацију нафте и плина са "Схеллом", а да би већ почетком наредне године требала кренути и прва истраживања.

700 милиона долара било је најављивано да ће "Схелл" у првој фази истраживања уложити у истраживање нафте и плина у ФБиХ.

Извор: Аваз

 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Прц

21.09.2015 15:15

Нема нафте у Федерацији, Али у Српској има, у Обудовцу це да крене ускоро експлоатација, тацно смо јачи ентитет, ви само имате мало угља и зељезару и то је то...

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Прц

21.09.2015 17:21

Промјени доктора, лоша ти је тренутна терапија...

Name

Да да

21.09.2015 18:23

Јацу индустрију све Србијанске фирме војну индустрију веце градове а видим да турци терају Схелл јер они узимају то у федарацији. Е сад Ми наброји ста РС има да поцнемо, Додика, Кустурицу и то је то хаха

Name

Прц

22.09.2015 01:18

Гледај како су поцеле ницати ТЕ Станари, са кинезима ускоро нова ТЕ Гацко, ХЕ Дабар , ХЕ Улог, ХЕ Мрсово, Хе Фоца, ХЕ Бук Бијела....ускоро це аутопут Бл-Добој са Инд. зонама, најсавременије јузно крило Бања Лука, савремена Болница Бијељина, нови универзитети наши, ускоро експлоатација нафте, ваша хифа купује из брода нафту коју смо ми направили...Ако нисте знали све се то поцело градити или је вец при крају, и ускоро це ови пројекти преко пореза уплацивати довољно новца да поцнемо врацати дугов еи смањивати задузеност, а ста сте ви урадили до сада, само пар км Вц...

Name

Прц

22.09.2015 16:05

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=ффQкУХМмвсQ Узивајте, са овим пројектима преко 2000 радних мијеста директно, индиректно јос толико, преко 400 милиона годисње прихода на основу пореза итд итд...

Name

СС

21.09.2015 17:53

За Прц: Немате ви ништа нити сте икад имали, буде ли нафте народ неће ни марке добити мада и сам знаш да су то само мокри снови...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није проблем има ли или нема

21.09.2015 19:51

Проблем је да сте ви паметнији него они сто су мислили па вас не могу користити као оне у Нигерији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хах

22.09.2015 01:21

У Србији 30% буџета се пуни преко НИС ако ниси знао, знас ли ти колики је то новац, и да ли смо бас као Нигеријци??

Name

Зеро

22.09.2015 18:50

У Обудовцу има нафте , пронасли су један ил два канистера до сад.А и то је отисло у Нис на испитивање и посто није одговарајуцег квалитета ПРЦ милојка.Барем да врате она 2 празна канистера. То је прање пара вец од краја 90 тих ,ко фол сад има па сад нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прц

22.09.2015 22:05

Ти као знас да има 2 канистера, 5000 тона је извадјено, и тестирано и утврдјен одличан квалитет, тренутно због цијене нафте се стало, али цим скоци цијена, кренут це са обрадом савременој рафинерији брод по еуро 5 стандардима...да да, знам да вас боли, али смо јачи ентитет.