"Šel" raskida ugovor i povlači se iz BiH?

Svjetski naftni gigant "Šell" koji je s Vladom FBiH 2011. godine potpisao Memorandum o saradnji s namjerom da dobije koncesiju za istraživanje nafte i plina u Bosni i Hercegovioni, prema nezvaničnim informacijama, mogao bi se povući iz cijele priče!

Bosna i Hercegovina 21.09.2015 | 16:40
"Šel" raskida ugovor i povlači se iz BiH?

Naime, predstavnici federalnih ministarstava finansija, energije, rudarstva i industrije, kao i Zavoda za geologiju FBiH, prije nekoliko dana održali su sastanak s predstavnicima ove kompanije na kojem je, navodno, spomenuto da bi "Šel" mogao raskinuti ovaj memorandum.

Sekretar Ministarstva energije, rudarstva i industrije Stipo Buljan u izjavi nije želio ni potvrditi ni demantovati ovu informaciju, dodavši da je takav dogovor "sve dok ne dođe dopis iz Haga". Dodao je da nema ništa sporno kada je u pitanju istraživanje nafte i koncesija u FBiH, ali je, ipak, bio slikovit u sljedećoj izjavi:

Mogu nastati problemi. Vlada se o nekim stvarima takođe mora odrediti.

Kontaktirali smo i ministra finansija Jelku Milićević te direktora Zavoda za geologiju Hazima Hrvatovića, ali se oni nisu javljali na novinarske pozive.

Iz Zavoda su ranije potvrdili da bi do kraja ove godine trebao biti potpisan ugovor o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina sa "Shellom", a da bi već početkom naredne godine trebala krenuti i prva istraživanja.

700 miliona dolara bilo je najavljivano da će "Shell" u prvoj fazi istraživanja uložiti u istraživanje nafte i plina u FBiH.

Izvor: Avaz

 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Prc

21.09.2015 15:15

Nema nafte u Federaciji, Ali u Srpskoj ima, u Obudovcu ce da krene uskoro eksploatacija, tacno smo jači entitet, vi samo imate malo uglja i zeljezaru i to je to...

ODGOVORITE
Name

Za Prc

21.09.2015 17:21

Promjeni doktora, loša ti je trenutna terapija...

Name

Da da

21.09.2015 18:23

Jacu industriju sve Srbijanske firme vojnu industriju vece gradove a vidim da turci teraju Shell jer oni uzimaju to u fedaraciji. E sad Mi nabroji sta RS ima da pocnemo, Dodika, Kusturicu i to je to haha

Name

Prc

22.09.2015 01:18

Gledaj kako su pocele nicati TE Stanari, sa kinezima uskoro nova TE Gacko, HE Dabar , HE Ulog, HE Mrsovo, He Foca, HE Buk Bijela....uskoro ce autoput Bl-Doboj sa Ind. zonama, najsavremenije juzno krilo Banja Luka, savremena Bolnica Bijeljina, novi univerziteti naši, uskoro eksploatacija nafte, vaša hifa kupuje iz broda naftu koju smo mi napravili...Ako niste znali sve se to pocelo graditi ili je vec pri kraju, i uskoro ce ovi projekti preko poreza uplacivati dovoljno novca da pocnemo vracati dugov ei smanjivati zaduzenost, a sta ste vi uradili do sada, samo par km Vc...

Name

Prc

22.09.2015 16:05

https://www.youtube.com/watch?v=ffQkUHMmvsQ Uzivajte, sa ovim projektima preko 2000 radnih mijesta direktno, indirektno jos toliko, preko 400 miliona godisnje prihoda na osnovu poreza itd itd...

Name

SS

21.09.2015 17:53

Za Prc: Nemate vi ništa niti ste ikad imali, bude li nafte narod neće ni marke dobiti mada i sam znaš da su to samo mokri snovi...

ODGOVORITE
Name

Nije problem ima li ili nema

21.09.2015 19:51

Problem je da ste vi pametniji nego oni sto su mislili pa vas ne mogu koristiti kao one u Nigeriji.

ODGOVORITE
Name

Hah

22.09.2015 01:21

U Srbiji 30% budžeta se puni preko NIS ako nisi znao, znas li ti koliki je to novac, i da li smo bas kao Nigerijci??

Name

Zero

22.09.2015 18:50

U Obudovcu ima nafte , pronasli su jedan il dva kanistera do sad.A i to je otislo u Nis na ispitivanje i posto nije odgovarajuceg kvaliteta PRC milojka.Barem da vrate ona 2 prazna kanistera. To je pranje para vec od kraja 90 tih ,ko fol sad ima pa sad nema.

ODGOVORITE
Name

Prc

22.09.2015 22:05

Ti kao znas da ima 2 kanistera, 5000 tona je izvadjeno, i testirano i utvrdjen odličan kvalitet, trenutno zbog cijene nafte se stalo, ali cim skoci cijena, krenut ce sa obradom savremenoj rafineriji brod po euro 5 standardima...da da, znam da vas boli, ali smo jači entitet.