Енглески парадокси: Што више пара - то гори фудбал!

Италијани озбиљно прете да им одузму четврто место у елити! На старту ове сезоне у Лиги шампиона први пут се десило да три енглеска клуба такмичење почну поразом!

Фудбал 18.09.2015 | 23:30
Енглески парадокси: Што више пара - то гори фудбал!

Шпанци 10 од 15, Немци шест од 12, Французи и Италијани по четири од шест, а Енглези само три од чак 12 бодова у оптицају за њихове представнике у Лиги шампиона. Никад у историји елитног европског такмичења није се дестило да на старту сезоне енглески клубови претрпе три пораза.

Али за све постоји први пут.

Тако је Манчестер јунајтед после преокрета ПСВ-а изгубио са 1:2 у Ајндховену, први гол није помогао ни градском ривалу Манчестер Ситију да избегне пораз од Јувентуса (такође 1:2), а истим резултатом је и Арсенал поклекао на загребачком Максимиру, пошто је Оливије Жиру беспотребним искључењем, шаховским жаргоном, Динаму дао "топа форе".
"Тужно. Врло лоше. Желим да Сити, Јунајтед и Арсенал губе у Премијер лиги, не у Лиги шампиона", рекао је, вероватно и са дозом сарказма, Жозе Мурињо чији је Челси осветлао образ острвског фудбала декласиравши ипак недорасли Макаби из Тел Авива са 4:0.

Али демонтирање Израелаца се ипак подразумевало. Оно што последњих година посебно боли Енглезе је то што их највећи ривали из других земаља - читај: Реал, Барселона и Бајерн - последњих година тресу где стигну. Прошле сезоне у ту се групу укључио и Јувентус, који је догурао до самог финала. Енглеза није било ни у полуфиналу, па ни у четвртфиналу.

Да преведемо у контектс бодова на Уефиној ранг-листи шампионата: Италијански клубови су освојили 19 бодова, енглески 13,6. Понови ли се премијерлигашима још једна овако лоша сезона, Серија А би уз нове добре резултате сменила Енглеску на трећем месту листе најбољих и одузела јој то четврто место у Лиги шампиона које је ове сезоне, само примера ради, припало Манчестер јунајтеду. Тренутна разлика између Премијер лиге и Серије А је мања од пет бодова. Додуше, број представника се неће мењати од сезоне 2017/2018.

Наравно још је рано за извођење закључака, али притисак виси над главама Арсена Венгера, Мануела Пелегринија и Луја ван Гала, странаца који су дошли да Енглезе уче фудбалу. Нажалост, нису их научили како да троше, па је Премијер лига овог лета потрошила угрубо 1.120.000.000 евра на појачања, али само ће ретки рећи да су Енглези - или барем већина њих - куповали боље него Шпанци или Италијани. И не мислимо ту само на скоро па свемогуће Реал и Барсу, већ и мање клубове попут Атлетика, Валенсије, Виљареала, Севиље... Сви они мање-више редовно свој буџет успевају да оплемене новцем које им баш енглески клубове на рачун уплате за труд приликом тражења бисера у земљама трећег света. Уосталом, зар није Валенсија Николаса Отамендија платила 12.000.000 евра, а Ситију га продала за 45.000.000, а то је само један у низу примера.

И док су Енглези расипали милионе Шпанци су тражили јефтино, а квалитетно. Па можда чак у неким случајевима и квалитетије. Севиља је рецимо довела Фернанда Љорентеа, Јевгена Конопљанку, Крон-Дејлија, Адила Рамија, Гаела Какуту и Стивена Н’Зонзија. Све скупа за 12.000.000 евра. Отприлике 500.000 евра више од суме коју је примера ради Манчестер Сити платио за Фабијана Делфа.

Уосталом, откако су 2008. године Манчестер јунајтед и Челси играли финале Лиге шампиона Енглези су освојили само још једну титулу у Европи - 2013. то је учинио Челси. Манчестер јунајтед је 2009. и 2011. играо финала. Шпанци у том периоду имају четири пехара (три пута Барселона, једном Реал Мадрид), али и још четири у Лиги Европе (по две за Севиљу и Атлетико Мадрид, који је 2014. играо и финале Лиге шампиона).

Енглези, памет у главу!

Коментари / 0

Оставите коментар