Engleski paradoksi: Što više para - to gori fudbal!

Italijani ozbiljno prete da im oduzmu četvrto mesto u eliti! Na startu ove sezone u Ligi šampiona prvi put se desilo da tri engleska kluba takmičenje počnu porazom!

Fudbal 18.09.2015 | 23:30
Engleski paradoksi: Što više para - to gori fudbal!

Španci 10 od 15, Nemci šest od 12, Francuzi i Italijani po četiri od šest, a Englezi samo tri od čak 12 bodova u opticaju za njihove predstavnike u Ligi šampiona. Nikad u istoriji elitnog evropskog takmičenja nije se destilo da na startu sezone engleski klubovi pretrpe tri poraza.

Ali za sve postoji prvi put.

Tako je Mančester junajted posle preokreta PSV-a izgubio sa 1:2 u Ajndhovenu, prvi gol nije pomogao ni gradskom rivalu Mančester Sitiju da izbegne poraz od Juventusa (takođe 1:2), a istim rezultatom je i Arsenal poklekao na zagrebačkom Maksimiru, pošto je Olivije Žiru bespotrebnim isključenjem, šahovskim žargonom, Dinamu dao "topa fore".
"Tužno. Vrlo loše. Želim da Siti, Junajted i Arsenal gube u Premijer ligi, ne u Ligi šampiona", rekao je, verovatno i sa dozom sarkazma, Žoze Murinjo čiji je Čelsi osvetlao obraz ostrvskog fudbala deklasiravši ipak nedorasli Makabi iz Tel Aviva sa 4:0.

Ali demontiranje Izraelaca se ipak podrazumevalo. Ono što poslednjih godina posebno boli Engleze je to što ih najveći rivali iz drugih zemalja - čitaj: Real, Barselona i Bajern - poslednjih godina tresu gde stignu. Prošle sezone u tu se grupu uključio i Juventus, koji je dogurao do samog finala. Engleza nije bilo ni u polufinalu, pa ni u četvrtfinalu.

Da prevedemo u kontekts bodova na Uefinoj rang-listi šampionata: Italijanski klubovi su osvojili 19 bodova, engleski 13,6. Ponovi li se premijerligašima još jedna ovako loša sezona, Serija A bi uz nove dobre rezultate smenila Englesku na trećem mestu liste najboljih i oduzela joj to četvrto mesto u Ligi šampiona koje je ove sezone, samo primera radi, pripalo Mančester junajtedu. Trenutna razlika između Premijer lige i Serije A je manja od pet bodova. Doduše, broj predstavnika se neće menjati od sezone 2017/2018.

Naravno još je rano za izvođenje zaključaka, ali pritisak visi nad glavama Arsena Vengera, Manuela Pelegrinija i Luja van Gala, stranaca koji su došli da Engleze uče fudbalu. Nažalost, nisu ih naučili kako da troše, pa je Premijer liga ovog leta potrošila ugrubo 1.120.000.000 evra na pojačanja, ali samo će retki reći da su Englezi - ili barem većina njih - kupovali bolje nego Španci ili Italijani. I ne mislimo tu samo na skoro pa svemoguće Real i Barsu, već i manje klubove poput Atletika, Valensije, Viljareala, Sevilje... Svi oni manje-više redovno svoj budžet uspevaju da oplemene novcem koje im baš engleski klubove na račun uplate za trud prilikom traženja bisera u zemljama trećeg sveta. Uostalom, zar nije Valensija Nikolasa Otamendija platila 12.000.000 evra, a Sitiju ga prodala za 45.000.000, a to je samo jedan u nizu primera.

I dok su Englezi rasipali milione Španci su tražili jeftino, a kvalitetno. Pa možda čak u nekim slučajevima i kvalitetije. Sevilja je recimo dovela Fernanda Ljorentea, Jevgena Konopljanku, Kron-Dejlija, Adila Ramija, Gaela Kakutu i Stivena N’Zonzija. Sve skupa za 12.000.000 evra. Otprilike 500.000 evra više od sume koju je primera radi Mančester Siti platio za Fabijana Delfa.

Uostalom, otkako su 2008. godine Mančester junajted i Čelsi igrali finale Lige šampiona Englezi su osvojili samo još jednu titulu u Evropi - 2013. to je učinio Čelsi. Mančester junajted je 2009. i 2011. igrao finala. Španci u tom periodu imaju četiri pehara (tri puta Barselona, jednom Real Madrid), ali i još četiri u Ligi Evrope (po dve za Sevilju i Atletiko Madrid, koji je 2014. igrao i finale Lige šampiona).

Englezi, pamet u glavu!

Komentari / 0

Ostavite komentar