Анализа - Еуробаскет: Сва српска четвртфинала...

Подсетите се како су наше селекције пролазиле у борбама за пласман међу најбољих четири у Европи.

Кошарка 15.09.2015 | 23:45
Анализа - Еуробаскет: Сва српска четвртфинала...

Пред репрезентацијом Србије је још једна одлична шанса да пише историју.

Селектор Александар Саша Ђорђевић одвео је екипу на Еуробаскет са јасном и највишом могућом амбицијом. До њеног остварења преостала су још три степеника. На првом се налази Чешка.

Репрезентација која је у недељу демолирала Хрватску четвртфинални је ривал "орлова", а утакмица ће бити одиграна у среду, од 18.30, на стадиону Лила. До старта меча, оба тима имаће још по дан за одмор и за тренинг.

Нестрпљиво чекајући почетак дуела, занимљиво је подсетити се на све четвртфиналне утакмице наше репрезентације од распада СФРЈ и повратка на Еуробаскет у Атини.

Гледано кроз бројке, наша А селекција играла је осам пута у четвртфиналу, у својих десет учешћа на европским првенствима од скидања санкција. Победила је пет пута, а последња два изгубила.

Међу најбољих осам на Еуробаскету нису стигли само "москитоси" Зорана Славнића 2007. и изабраници Жељка Обрадовића, две године раније, на Европском првенству у Србији, упамћеном по фијаску домаћина.

Први пораз доживљен у овој рунди доживљен је у Шведској 2003. (од Литваније), а на истој висини летвице "орлови" су падали и у Литванији 2011. и у Словенији 2013. Дакле, новија историја не иде у прилог нашој екипи, јер је у последња четири покушаја једном ушла међу четири.

Време је да се та мини традиција овог лета, у Француској, прекине.

Ово су сва четвртфинала наше репрезентације од распада СФРЈ:

1995. СР Југославија - Француска 104:86

Предраг Саша Даниловић убацио је 24 поена, уз три погођене тројке из пет покушаја. Играло се за пласман на Олимпијске игре и изборен је практично већ на полувремену. Двоцифрени су били и Саша Обрадовић (13), Владе Дивац (13), Паспаљ са 11, Бодирога са 10...

Зна се шта се потом догодило, Грчка је пала у полуфиналу (60:52), а Литванија у великом финалу (96:90).

1997. СР Југославија - Литванија 70:65

Поново је сплет околности спојио ове велике ривале и поново је наш тим био победник. Као и годину раније, на Олимпијским играма у Атланти, у полуфиналу (66:58).

На овом ЕП, одиграном у Шпанији, актуелни селектор "орлова" био је награђен МВП титулом, али је због повреде четвртфинале углавном преседео, а улогу лидера још једном је потпуно преузео на своја леђа Даниловић, постигавши 21 поен.

До краја и одбране титуле, наш тим победио је поново Грчку, а у финалу Италију, 61:49.

1999. СР Југославија - Немачка 78:68

Те ратне године, селекција СР Југославије припремала се за Еуробаскет у Солуну, док је у држави и даље трајало бомбардовање. Упркос томе, стигла је поново до полуфинала, савладавши у четвртфиналу Немачку 78:68.

Тада јако млади Дирк Новицки (5 ск) видео је Владу Шћепановића, који је постигао 17 поена. Потом су нас, у полуфиналу, зауставили Италијани, 71:62. Повреде, проблеми, кратке припреме... Кошарка и спорт уопште били су те године у другом плану, па није било превелике туге због пропуштене шансе да се и трећи пут заредом освоји континентално злато.

Шампион је те године постала Италија, на челу са тренером Богданом Тањевићем и легендарним репрезентативцем Грегором Фућком, који је убацио Југославији 17 поена, колико је на другој страни постигао и Дејан Бодирога.

2001. СР Југославија - Летонија 114:78

Југославија је тог дана, под вођством Светислава Пешића, убацила 17 тројки из 29 покушаја. За два је шутирала 25/45. Најефикаснији играч је био Предраг Стојаковић (29, 7/7 за три), а пратили су га Гуровић (20, 6/9 за три), Јарић (13, 6 ас, 7 укр)...

"То је био серијал тројки. Пеђа (Стојаковић) је шутирао 7/7, Гуровић 6/5, Шћепановић 2/2...", евоцирао је у једном интервјуу за МОНДО успомене Предраг Дробњак, који језавршио меч са 11 поена.

Доминација Срба и Црногораца потврђена је и у полуфиналу против Шпаније (78:65), као и у финалу против турских "12 дивова" (78:69). Дуго ниједан тим није тако бриљантно - без иједног пораза - постао првак Старог континента.

2003. Србија и Црна Гора - Литванија 82:98

Тим Душка Вујошевић а једноставно није могао да се супротстави Шарунасу Јасикевичијусу (21 п, 11 ас) и осталим Литванцима, спремним да освоје прву титулу под својим именом, што су и урадили.

Ђуро Остојић убацио је у првом послератном четвртфиналном поразу нашег тима 17 поена, а двоцифрени учинак имали су и Марко Јарић и Милан Гуровић (14), као и Предраг Дробњак и Милош Вујанић (13). Предраг Стојаковић - МВП претходног Еуробаскета, није наступио у овој утакмици због повреде

Након овог пораза, наш тим је савладао Русију 86:77 (Гуровић 24 п), па изгубио од Грчке 64:72 и завршио на шестом месту.

2005 /

2007 /

2009. Србија - Русија 79:68

Много је требало да се изгуби, да би се схватило колики су, заправо, успеси победе у четвртфиналу. Тријумф над "баћушкама" у Пољској вратио је Србију у врх и поново распламсао љубав нације према кошарци.

Урош Трипковић имао је сјајно вече, са 18 убачених поена (2/2 за три), а пратили су га Новица Величковић и Коста Перовић са по 13. Садашњи капитен Милош Теодосић сабрао је 12 поена, а његов претходних Ненад Крстић 10.

Тријумф над Русима био је увод и спектакуларно полуфинале против Словеније, решено у продужетку (96:92) Србија није освојила титулу, јер је изгубила од моћне Шпаније (63:85), али је подсетила све да је поново ту, у игри за титуле.

2011. Србија - Русија 66:77

Нажалост, овог пута су се "баћушке" нашле међу најбоља четири, савладавши "орлове" у Каунасу, вођене Андрејом Кириленком у свим статистичким параметрима (14 п, 11 ск, 6 ас, 4 укр). То је био њихов девети узастопни тријумф на турниру.

У нашој екипи, жесток отпор пружио је Милош Теодосић, убацивши 20 поена. Тог лета је, 6. јула, и прешао у ЦСКА.

После овог меча, "орлови" су изгубили обе утакмице доигравања - и против Грчке (77:87) и против Словеније (68:72), па је и пре последњег меча на такмичењу дефинитивно постало јасно да ни у Лондону 2012. нећемо имати представника на олимпијском турниру.

2013. Србија - Шпанија 60:90

Пораз који посебно боли. "Много су нам дужни", приметио је Никола Калинић прошле недеље у Берлину, пре него што су "орлови" савладали "фурију", са неизбежним сећањем на жесток шамар у Љубљани.

Дуго се спекулисало да ли су Шпанци свесно изгубили од Италије да би "одабрали" Србију у борби за полуфинале. Наравно, то никад неће бити доказано, али остаје чињеница да су имали лак посао против нашег тима и прошли међу четири са разликом од чак 30 поена на семафору.

"Орлови" су тог дана у Љубљани остали импресионирани противником и од почетка били затечени. Серхио Родригез убацио им је 22 поена, а Руди Фернандез 19. Ипак, репрезентација Србије потом је изборила седмо место, изгубивши од Словеније, али победивши Италију 76:64. Тако је извадила карту за Мундобаскет 2014, на којем је целом свету ставила до знања да је, под новим селектором - Сашом Ђорђевићем, спремна за највећа дела.

2015. Србија - Чешка?

Коментари / 0

Оставите коментар