Analiza - Eurobasket: Sva srpska četvrtfinala...

Podsetite se kako su naše selekcije prolazile u borbama za plasman među najboljih četiri u Evropi.

Košarka 15.09.2015 | 23:45
Analiza - Eurobasket: Sva srpska četvrtfinala...

Pred reprezentacijom Srbije je još jedna odlična šansa da piše istoriju.

Selektor Aleksandar Saša Đorđević odveo je ekipu na Eurobasket sa jasnom i najvišom mogućom ambicijom. Do njenog ostvarenja preostala su još tri stepenika. Na prvom se nalazi Češka.

Reprezentacija koja je u nedelju demolirala Hrvatsku četvrtfinalni je rival "orlova", a utakmica će biti odigrana u sredu, od 18.30, na stadionu Lila. Do starta meča, oba tima imaće još po dan za odmor i za trening.

Nestrpljivo čekajući početak duela, zanimljivo je podsetiti se na sve četvrtfinalne utakmice naše reprezentacije od raspada SFRJ i povratka na Eurobasket u Atini.

Gledano kroz brojke, naša A selekcija igrala je osam puta u četvrtfinalu, u svojih deset učešća na evropskim prvenstvima od skidanja sankcija. Pobedila je pet puta, a poslednja dva izgubila.

Među najboljih osam na Eurobasketu nisu stigli samo "moskitosi" Zorana Slavnića 2007. i izabranici Željka Obradovića, dve godine ranije, na Evropskom prvenstvu u Srbiji, upamćenom po fijasku domaćina.

Prvi poraz doživljen u ovoj rundi doživljen je u Švedskoj 2003. (od Litvanije), a na istoj visini letvice "orlovi" su padali i u Litvaniji 2011. i u Sloveniji 2013. Dakle, novija istorija ne ide u prilog našoj ekipi, jer je u poslednja četiri pokušaja jednom ušla među četiri.

Vreme je da se ta mini tradicija ovog leta, u Francuskoj, prekine.

Ovo su sva četvrtfinala naše reprezentacije od raspada SFRJ:

1995. SR Jugoslavija - Francuska 104:86

Predrag Saša Danilović ubacio je 24 poena, uz tri pogođene trojke iz pet pokušaja. Igralo se za plasman na Olimpijske igre i izboren je praktično već na poluvremenu. Dvocifreni su bili i Saša Obradović (13), Vlade Divac (13), Paspalj sa 11, Bodiroga sa 10...

Zna se šta se potom dogodilo, Grčka je pala u polufinalu (60:52), a Litvanija u velikom finalu (96:90).

1997. SR Jugoslavija - Litvanija 70:65

Ponovo je splet okolnosti spojio ove velike rivale i ponovo je naš tim bio pobednik. Kao i godinu ranije, na Olimpijskim igrama u Atlanti, u polufinalu (66:58).

Na ovom EP, odigranom u Španiji, aktuelni selektor "orlova" bio je nagrađen MVP titulom, ali je zbog povrede četvrtfinale uglavnom presedeo, a ulogu lidera još jednom je potpuno preuzeo na svoja leđa Danilović, postigavši 21 poen.

Do kraja i odbrane titule, naš tim pobedio je ponovo Grčku, a u finalu Italiju, 61:49.

1999. SR Jugoslavija - Nemačka 78:68

Te ratne godine, selekcija SR Jugoslavije pripremala se za Eurobasket u Solunu, dok je u državi i dalje trajalo bombardovanje. Uprkos tome, stigla je ponovo do polufinala, savladavši u četvrtfinalu Nemačku 78:68.

Tada jako mladi Dirk Novicki (5 sk) video je Vladu Šćepanovića, koji je postigao 17 poena. Potom su nas, u polufinalu, zaustavili Italijani, 71:62. Povrede, problemi, kratke pripreme... Košarka i sport uopšte bili su te godine u drugom planu, pa nije bilo prevelike tuge zbog propuštene šanse da se i treći put zaredom osvoji kontinentalno zlato.

Šampion je te godine postala Italija, na čelu sa trenerom Bogdanom Tanjevićem i legendarnim reprezentativcem Gregorom Fućkom, koji je ubacio Jugoslaviji 17 poena, koliko je na drugoj strani postigao i Dejan Bodiroga.

2001. SR Jugoslavija - Letonija 114:78

Jugoslavija je tog dana, pod vođstvom Svetislava Pešića, ubacila 17 trojki iz 29 pokušaja. Za dva je šutirala 25/45. Najefikasniji igrač je bio Predrag Stojaković (29, 7/7 za tri), a pratili su ga Gurović (20, 6/9 za tri), Jarić (13, 6 as, 7 ukr)...

"To je bio serijal trojki. Peđa (Stojaković) je šutirao 7/7, Gurović 6/5, Šćepanović 2/2...", evocirao je u jednom intervjuu za MONDO uspomene Predrag Drobnjak, koji jezavršio meč sa 11 poena.

Dominacija Srba i Crnogoraca potvrđena je i u polufinalu protiv Španije (78:65), kao i u finalu protiv turskih "12 divova" (78:69). Dugo nijedan tim nije tako briljantno - bez ijednog poraza - postao prvak Starog kontinenta.

2003. Srbija i Crna Gora - Litvanija 82:98

Tim Duška Vujošević a jednostavno nije mogao da se suprotstavi Šarunasu Jasikevičijusu (21 p, 11 as) i ostalim Litvancima, spremnim da osvoje prvu titulu pod svojim imenom, što su i uradili.

Đuro Ostojić ubacio je u prvom posleratnom četvrtfinalnom porazu našeg tima 17 poena, a dvocifreni učinak imali su i Marko Jarić i Milan Gurović (14), kao i Predrag Drobnjak i Miloš Vujanić (13). Predrag Stojaković - MVP prethodnog Eurobasketa, nije nastupio u ovoj utakmici zbog povrede

Nakon ovog poraza, naš tim je savladao Rusiju 86:77 (Gurović 24 p), pa izgubio od Grčke 64:72 i završio na šestom mestu.

2005 /

2007 /

2009. Srbija - Rusija 79:68

Mnogo je trebalo da se izgubi, da bi se shvatilo koliki su, zapravo, uspesi pobede u četvrtfinalu. Trijumf nad "baćuškama" u Poljskoj vratio je Srbiju u vrh i ponovo rasplamsao ljubav nacije prema košarci.

Uroš Tripković imao je sjajno veče, sa 18 ubačenih poena (2/2 za tri), a pratili su ga Novica Veličković i Kosta Perović sa po 13. Sadašnji kapiten Miloš Teodosić sabrao je 12 poena, a njegov prethodnih Nenad Krstić 10.

Trijumf nad Rusima bio je uvod i spektakularno polufinale protiv Slovenije, rešeno u produžetku (96:92) Srbija nije osvojila titulu, jer je izgubila od moćne Španije (63:85), ali je podsetila sve da je ponovo tu, u igri za titule.

2011. Srbija - Rusija 66:77

Nažalost, ovog puta su se "baćuške" našle među najbolja četiri, savladavši "orlove" u Kaunasu, vođene Andrejom Kirilenkom u svim statističkim parametrima (14 p, 11 sk, 6 as, 4 ukr). To je bio njihov deveti uzastopni trijumf na turniru.

U našoj ekipi, žestok otpor pružio je Miloš Teodosić, ubacivši 20 poena. Tog leta je, 6. jula, i prešao u CSKA.

Posle ovog meča, "orlovi" su izgubili obe utakmice doigravanja - i protiv Grčke (77:87) i protiv Slovenije (68:72), pa je i pre poslednjeg meča na takmičenju definitivno postalo jasno da ni u Londonu 2012. nećemo imati predstavnika na olimpijskom turniru.

2013. Srbija - Španija 60:90

Poraz koji posebno boli. "Mnogo su nam dužni", primetio je Nikola Kalinić prošle nedelje u Berlinu, pre nego što su "orlovi" savladali "furiju", sa neizbežnim sećanjem na žestok šamar u Ljubljani.

Dugo se spekulisalo da li su Španci svesno izgubili od Italije da bi "odabrali" Srbiju u borbi za polufinale. Naravno, to nikad neće biti dokazano, ali ostaje činjenica da su imali lak posao protiv našeg tima i prošli među četiri sa razlikom od čak 30 poena na semaforu.

"Orlovi" su tog dana u Ljubljani ostali impresionirani protivnikom i od početka bili zatečeni. Serhio Rodrigez ubacio im je 22 poena, a Rudi Fernandez 19. Ipak, reprezentacija Srbije potom je izborila sedmo mesto, izgubivši od Slovenije, ali pobedivši Italiju 76:64. Tako je izvadila kartu za Mundobasket 2014, na kojem je celom svetu stavila do znanja da je, pod novim selektorom - Sašom Đorđevićem, spremna za najveća dela.

2015. Srbija - Češka?

Komentari / 0

Ostavite komentar