Одлука о Хаџићу до 20. септембра

Хашки трибунал могао би да до 20. септембра септембра донесе одлуку да ли ће бити обустављен поступак против некадашњег предсједника Републике Српске Крајине Горана Хаџића, који болује од тумора мозга, рекао је Срни његов бранилац Зоран Живановић.

Свијет 20.08.2015 | 13:10
Одлука о Хаџићу до 20. септембра

Живановић је навео да је специјалиста у области неуро-онкологије Пол Спенсијер, кога је као вјештака именовао Секретаријат Хашког трибунала, закључио да Хаџић није способан за даље суђење.

Доктор Спенцијер ће сутра бити саслушан пред судским већем, и тужилаштво, одбрана и чланови судског већа имаће прилику да му евентуално поставе питања, рекао је Живановић.

Он је објаснио да ће тужилаштво и одбрана затим дати своје виђење закључака вјештака, након чега ће судско вијеће донијети одлуку да ли ће поступак против Хаџића бити обустављен или не.

Одлука суда биће донијета писмено и достављена странкама, а према ријечима Живановића, иако је неизвјесно колико ће времена бити потребно судском вијећу да донесе одлуку, за очекивати је да неће протећи много времена.

Можда до 20. септембра. То је моја процена, али може да буде и много раније, као и знатно касније. То зависи од судског већа, јер могу тражити још неке елементе пре него што донесу ту одлуку, рекао је Живановић.

Одбрана Горана Хаџића затражила је у јуну да се поступак против њега прекине или обустави на неодређено вријеме, јер болује од неизљечивог тумора мозга, док је тужилаштво затражило хитан наставак суђења.

Хаџића је у јулу прегледао специјалиста за форензичку психологију и неуро-психологију доктор Данијел А. Мартел, кога је као и Спенсијера, на захтјев суда одредио Секретаријат Хашког трибунала.

Суђење Хаџићу прекинуто је на почетку извођења доказа одбране, у октобру прошле године. Он се терети за злочине против човјечности и кршења закона и обичаја ратовања на подручју Источне Славоније, Барање и Западног Срема, од јуна 1991. до краја 1993. године.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Црни

20.08.2015 16:38

Данас је та болест изљечива ништа пуштати.

ОДГОВОРИТЕ