Odluka o Hadžiću do 20. septembra

Haški tribunal mogao bi da do 20. septembra septembra donese odluku da li će biti obustavljen postupak protiv nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića, koji boluje od tumora mozga, rekao je Srni njegov branilac Zoran Živanović.

Svijet 20.08.2015 | 13:10
Odluka o Hadžiću do 20. septembra

Živanović je naveo da je specijalista u oblasti neuro-onkologije Pol Spensijer, koga je kao vještaka imenovao Sekretarijat Haškog tribunala, zaključio da Hadžić nije sposoban za dalje suđenje.

Doktor Spencijer će sutra biti saslušan pred sudskim većem, i tužilaštvo, odbrana i članovi sudskog veća imaće priliku da mu eventualno postave pitanja, rekao je Živanović.

On je objasnio da će tužilaštvo i odbrana zatim dati svoje viđenje zaključaka vještaka, nakon čega će sudsko vijeće donijeti odluku da li će postupak protiv Hadžića biti obustavljen ili ne.

Odluka suda biće donijeta pismeno i dostavljena strankama, a prema riječima Živanovića, iako je neizvjesno koliko će vremena biti potrebno sudskom vijeću da donese odluku, za očekivati je da neće proteći mnogo vremena.

Možda do 20. septembra. To je moja procena, ali može da bude i mnogo ranije, kao i znatno kasnije. To zavisi od sudskog veća, jer mogu tražiti još neke elemente pre nego što donesu tu odluku, rekao je Živanović.

Odbrana Gorana Hadžića zatražila je u junu da se postupak protiv njega prekine ili obustavi na neodređeno vrijeme, jer boluje od neizlječivog tumora mozga, dok je tužilaštvo zatražilo hitan nastavak suđenja.

Hadžića je u julu pregledao specijalista za forenzičku psihologiju i neuro-psihologiju doktor Danijel A. Martel, koga je kao i Spensijera, na zahtjev suda odredio Sekretarijat Haškog tribunala.

Suđenje Hadžiću prekinuto je na početku izvođenja dokaza odbrane, u oktobru prošle godine. On se tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja na području Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema, od juna 1991. do kraja 1993. godine.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Crni

20.08.2015 16:38

Danas je ta bolest izlječiva ništa puštati.

ODGOVORITE