Србија упутила демарш Хрватској

Србија је упутила Хрватској најоштрији протест поводом неприхватљивих изјава и поступака у Книну током обиљежавања 20 година од акције "Олуја", говора мржње и позива на линч Срба, те истицања усташких симбола, уз оцјену да све то подстиче поновно убијање и прогон Срба у Хрватској.

Регион 06.08.2015 | 20:00
Србија упутила демарш Хрватској

У протестној ноти, коју је данас уручило Министарство спољних послова Србије отправнику послова Амбасаде Хрватске у Београду Ивану Саболићу, истиче се да Србија очекује да организатори и починиоци тих дјела буду кажњени сходно законима и међународним конвенцијама.

Министарство спољних послова Србије изражава најоштрији протест Министарству спољних и европских послова Хрватске поводом неприхватљивих изјава и поступака приликом обиљежавања двадесетогодишњице војне акције "Олуја", током које је убијено више од 2.000 цивила и трајно прогнано више од 200.000 Срба, држављана Хрватске.

Из Министарства додају да су у присуству највиших хрватских званичника, јуче у Книну узвикиване пароле које представљају не само говор мржње, него и позив на линч и уништење Срба, уз истицање фашистичких симбола Независне Државе Хрватске, у години када Европа обиљежава 70 година од побједе над фашизмом.

У протестној ноти се подсјећа да су те пароле гласиле "Убиј, убиј Србина", "За дом спремни", "Ми Хрвати не пијемо вина, пијемо крв четника из Книна" и друге.

"Овакво понашање је апсолутно супротно цивилизацијским и европским вредностима, као и антифашистичкој традицији ЕУ и представља најгрубље кршење људских и мањинских права, која гарантују међународне организације у којима је и Хрватска члан", наводи се у ноти.

Србија очекује од Хрватске, као пуноправне чланице ЕУ, да испуни све обавезе које је преузела чланством у Унији, посебно када је ријеч о заштити мањина, повратку и интеграцији прогнаних лица.

"Имајући у виду да овакве и сличне изјаве и поступци наносе озбиљне негативне посљедице по укупне билатералне односе, као и политичку стабилност у региону, Србије очекује да организатори и починиоци тих дјела буду кажњени сходно законима и међународним конвенцијама", истиче се у ноти.

Министарство спољних послова Србије користи и ову прилику да Министарству спољних и европских послова Хрватске, како се наводи, понови изразе свог поштовања.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

рацио

06.08.2015 18:23

Знам их ја из 92. За 3 дана би са пар стотина правих момака били на Пантовшчаку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

06.08.2015 18:45

Само немој пјешке ко од туд јуначино.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Била

06.08.2015 19:15

је Олуја и био је Бљесак али никад нису досли на Хан Пијесак...

Name

Ана

06.08.2015 19:12

Тешко је то и казнити кад их је 80% задојено усташком идеологијом. Као прво власт која имају фаворизује усташлук. Ко ће санкционисати? Они су доказали и показали ко су. Зато не треба да журимо у ЕУ. Тамо нам није мјесто са оваквима као што су слављеници Олује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лазар

06.08.2015 20:05

Па ста има Србија да оцекује и сав србски народ, то је иста Хрватска за време Павелица. Они мрзе и кад се помене рец Србин, залосно сто је тако нација загризена у данасње време.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

06.08.2015 23:00

Жалосно је само што им САД и ЕУ то све толеришу. Да није њих, биле би усташе мање од маковог зрна. Да није њих, не би усташе отеле ни педља српске земље. Кад су усташе дивљале? Кад је иза њих била енормна страна сила. Некад Хитлер а данас САД и ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

07.08.2015 04:59

Европа цути ,за похвалу .

ОДГОВОРИТЕ